A hosszú hétvége során, összesen negyvenhárom jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. Tűzeset miatt beavatkozásra nem volt szükség, azonban a megye tűzoltói negyven műszaki mentést hajtottak végre. A viharos időjárással összefüggésben 30 esetben avatkoztak be a tűzoltó egységek, ennek során 18 kidőlt fát távolítottak el, életet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető épületkárhoz nyolc, míg magasból lógó tárgyhoz 3 esetben vonultak. Egy esetben a viharos időjárás a villamos szolgáltatásban okozott fennakadást. A káresetek felszámolása során a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat 3, míg az önkéntes tűzoltó egyesületek öt esetben vonultak.

Műszaki mentések

2021. 05. 21. 

Pécsen, a Zsolnay Vilmos utcában egy mikrobusz és három személyautó ütközött. A sérülteket a mentőszolgálat szakemberei látták el. Az egység a gépjárművek áramtalanítását és a forgalmi akadály megszüntetését végezte.

Orfűn egy magas tölgyfa a kerékpárútra dőlt és a közlekedést akadályozta. Az egység motoros láncfűrész segítségével a fát feldarabolta, az útról kézi erővel eltávolította. Pécsen, a Szabadság utcában egy cseresznyefa a felázott talajból kifordult és a távvezetéket leszakítva a betonkerítésre dőlt. A tűzoltók láncfűrésszel feldarabolták és eltávolították a fát.

2021. 05. 22. 

Pécsen, az Üszögi fasori vasúti átkelőnéla Budapest irányából Pécs felé haladó személyvonat a vasúti átjáróban egy személyt gázolt el. A tűzoltók az utasoknak segédkeztek kijutni a vonatpótló buszhoz. Komlón, a Kossuth Lajos utcában, egy 10 emeletes társasház földszintjén hatan a liftbe szorultak. Az ajtó felfeszítésére nem volt szükség, így a helyszínre érkező szakember kinyitotta a lift ajtaját. A tűzoltók a helyszínt biztosították.

2021. 05. 23. 

Pécsváradnál, a 6-os számú főúton 2 személygépkocsi ütközött, aminek következtében az egyik autó az úton, a másik az út melletti fás területen, fejtetőn állt meg. Mindkét autóban ketten utaztak, akiket a mentőszolgálat szakemberei láttak el és szállítottak kórházba. Az egységek sugár fedezete mellett a járműveket átvizsgálták és áramtalanították. A beavatkozás ideje alatt teljes útzár volt, a forgalmat mellékútra terelte a rendőrség. Kákics és Okorág között egy személyautó útról lesodródott, az árokba hajtott és fejtetőn állt meg. Az autóban négyen utaztak, kisebb sérülésekkel ki tudtak szállni. Az egység sugár fedezete mellet áramtalanította az autót. A beavatkozás idején az érintett útszakaszon félpályás útzár volt érvényben.

Pécsen, az Alkotmány utcában egy magas fa ága az erős szélben letört, a Hungária úton egy vastag fa tövestől kidőlt és a forgalmat veszélyeztette. A Veress Endre utcában a kidőlt fa egy beton kerítést tört össze. A Varsány utcában egy platánfa letört ága az ott lakókat, míg az Aidinger János utcában letört faág autókat veszélyeztetett.A Magyarürögi úton azerős szél, illetve a leszakadó faágak három ház tetőszerkezetét is megbontották. Az egységek az elmozdult cserepet, tetőelemeket és a faágat eltávolították. A Kisboldogasszony utcában egy 2-3 méteres letört ág fennakadt a ház melletti haladó lépcsősor feletti villanyvezetéken. Az Éva utcában, egy 10 emeletes társasház tetején található szellőző ventilátort bontott meg a viharos szél. A Bókai János utcában egy cseresznyefa tőben eltört és rádőlt a garázsra, valamint a háztetőre, károsítva a tetőszerkezetet. A Szántó Kovács János utcában faágak lógtak a játszótér felett. A pécsi hivatásos tűzoltók a letört ágakat, kitört fákat láncfűrésszel feldarabolták, az elmozdult tetőelemeket, egyéb alkatrészeket eltávolították és a veszélyt megszüntették. A Király utcában ledőlt egy 10 méter magas és 10 méter hosszú állvány, amit az építkezés kivitelezője és a tűzoltók bontottak el.

Helesfán egy magas fa dőlt az útra, melyet az egység eltávolított, a forgalmi akadályt megszüntette. 

Komlón, a Majális téren egy faág a vihar következtében lehasadt és a gyalogútra, illetve a vaskorlátra, valamint a felettük áthúzódó villamos- és telefonvezetékekre dőlt. A ház előtt elhelyezett fa villanyoszlop a betongyámnál eltört és kidőlt. A komlói hivatásos tűzoltók a leszakadt faágat motoros láncfűrész és kézi erő segítségével eltávolították, a sétányt pedig kordonszalaggal lezárták. 

Cserdi településen egy magas fa rádőlt egy telefonvezetékre, amely leszakadt és elzárta a mellékutcát. Egy másik helyszínegy alumínium vázas ponyvás sátrat a szél felkapott és a környező épületekre, kerítésekre, illetve villanyvezetékekre dobott. Az egész faluban áramkimaradás volt a káreset miatt. Az egységek kéziszerszámok, illetve kötelek segítségével a ponyvákat, valamint a fém vázakat az épületekről eltávolították. 

Mohácson az 56-os számú főúton, a székelyszabari elágazás előtt egy fa két ága letörött és az útra esett, forgalmi akadályt képzett. A Jókai Mór utcában egy nyárfa kettétört, a gyalogos forgalmat akadályozta. Mindkét helyszínen a mohácsi hivatásos tűzoltók avatkoztak be, motoros láncfűrésszel és kézi erővel megszüntették a veszélyt.

Szentlőrinc – Szőlőhegyen egy akácfa dőlt az útra, teljes útzárat képezve. Kővágószőlősön a vihar lehasított egy nagyméretű ágat, ami kitörte a templomot megvilágító lámpaoszlopot és leszakította a templom elektromos vezetékét. Almáskeresztúron egy fa dőlt egy lakóépület tetőszerkezetére. Az egység dugólétrán keresztül és egy erőgép segítségével a fát motoros láncfűrésszel ledarabolta.  Liget településen, egy családi ház fürdőszobájában ismeretlen okból forrósodott a fal. Az egység hőkamerával méréseket végzett, majd megbontotta a falat. A villamos hálózat felülvizsgálatára lesz szükség.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok