A Kaposvári Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt nyújtott be vádiratot azokkal az általános iskolai diákokkal szemben, akik közül az egyik fiú maszkját levéve szándékosan közel hajolva tanárnőjére köhögött, míg a másik terhelt égő öngyújtóját tartotta a sértett arca elé, miközben szidalmazta.

A vád szerint a 14 és 16 éves vádlottak a 2020/2021-es tanévben évismétlőként kerültek a Nagyatádhoz közeli település általános iskolájának hetedik osztályába, ahol az intézmény házirendjét folyamatosan megszegték, félévkor több tantárgyból is bukásra álltak.

A vádlottaknak 2020 novemberében matematika órájuk volt, amikor felálltak és engedély nélkül kifelé indultak a teremből. Az asztalánál ülő tanárnő ezért rájuk szólt, azonban a terheltek nem ültek vissza helyükre, hanem tiszteletlenül visszaszóltak a sértettnek, trágár szavakkal illették, majd a tanári asztalhoz léptek úgy, hogy a tanárnő ne tudjon az asztal mögül kimenni.

A 14 éves vádlott ekkor a sértett arcához közel hajolva levette maszkját és többször a pedagógusra köhögött azzal fenyegetve, hogy most megfertőzi. A másik terhelt eközben trágár szavakkal szidta a tanárnőt, majd elővette öngyújtóját, meggyújtotta és az égő lánggal a sértett arcához közelített.

Mivel a vádlottak elállták a tanárnő útját, ezért egyik osztálytársuk kért segítséget az iskolaőrtől.

Az ügyészség a Nagyatádi Járásbíróságra benyújtott vádiratában előkészítő ülésen történő beismerés esetére felfüggesztett szabadságvesztés büntetést indítványozott a vádlottakkal szemben.