A Bécsi Állatorvosi Kamara megbízásából készített felmérésből kiderült, hogy egyre több a kórosan túlsúlyos kutya és macska az osztrák fővárosban.

Azon túlmenően, hogy az elhízás az állatoknál számos egészségügyi kockázatot rejt, a gazdi felelőtlensége állatkínzásnak minősül. Akár 7500 eurós pénzbüntetésre is ítélhetik, ha extrém módon túleteti házi kedvencét – áll Bécs Város Külképviseleti Irodája sajtóközleményében.   

A felmérésből kiderült, hogy az elhízás miatt Bécsben már minden ötödik házi kedvencnél kialakult valamilyen krónikus betegség, jellemzően mozgásszervi elváltozások vagy belgyógyászati problémák.

Ezek kezelése jelentős kiadást, jelent. Egy 25 kilós, a felesleges zsírpárnák miatt ízületi fájdalmaktól és szívelégtelenségben szenvedő kutya esetében a havi gyógyszeradag nagyjából 105 euróba kerül, ehhez jön még a rendszeres állatorvosi kontroll díja.

„Aki annyira túleteti a kis kedvencét, hogy ezzel fájdalmat okoz az állatnak, vagy tartós következménnyel jár, az már nem állatszeretet, hanem állatkínzás – fogalmazott Eva Persy a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal vezetője. – Aki igazán szereti a négylábú kedvencét, az nem jutalomfalattal kényezteti, hanem játszik vele, szeretgeti, és az együtt eltöltött idő az igazi jutalom.”

Kép: Pixabay