A május 27-én kiadott rendelet szerint, 7 havi parkolóbérlet és behajtási engedély bevezetésére kerül sor, jelentette be pécsi önkormány közleményében.

A rendelet a 2021. végéig érvényes parkolóbérletek és behajtási engedélyek megváltására és érvényességére vonatkozik. A döntésre azért volt szükség, mert a kormány május közepén, döntött arról, hogy hosszú hónapok után, tört hónapban, május 25-től megszünteti az ingyenes parkolás intézményét – áll a közleményben.

A rendelet kidolgozásakor Pécs önkormányzata és a Biokom munkatársai a helyi és más nagyvárosok tapasztalatit vették alapul. Kiemelten fontos szempont volt, hogy a lehetőségekhez képest a legméltányosabb és a legkényelmesebb megoldást találják meg az autóval közlekedő pécsieknek, azaz, hogy a májusi törthónapra senkinek ne kelljen egész havi, negyedéves, vagy akár féléves bérletet vásárolnia – magyarázzák a döntés hátterét a sajtóközleményben.

A május-június havi bérletekre vonatkozó egyszerűsítés, valamint a rendkívüli helyzetre válaszként létrehozott 7 havi jogosultság alapú parkolóbérlet és behajtási engedély bevezetése a méltányosság mellett azt is szolgálja, hogy a lehető legkevesebb alkalommal kelljen a pécsieknek bérletért sorban állnia – írja az önkormányzat közlényében.

A rendelet értelmében:

  • a 2020. november hónapra érvényes havi bérletek – csakúgy, mint minden 2020. december 31.-én lejáró bérlet – a várakozási díjmentesség megszűnését követő naptól számított 15. napig, azaz június 8-áig használhatók fel,
  • a 2021. május hónapra megvásárolt parkolóbérletek érvényességi ideje meghosszabbodik 2021. június 30. napjáig,
  • a 2021. június havi bérletek érvényesek május hónapra is, de legkorábban a megvásárlás időpontjától, azaz érvényességüknek visszamenő hatálya nincs,
  • a jogosultság alapján természetes személyek részére vásárolható 2021. évi II. féléves parkolóbérlet már 2021. június 1. napjától hatályos, azzal, hogy érvényességének a megvásárlás előtti időszakra visszaható hatálya nincs.
  • Május hónapban, a módosítás előtt megvásárolt, és a rendelettel érintett bérletek díjának különbözetét – amennyiben a vevő írásban kéri – az üzemeltető az idei évi következő vásárlás során a bérlet díjából kompenzálja.
  • Az új parkolóbérletek árait a Biokom NKft. honlapján, a biokom.hu oldalon tekinthetik meg.

„Pécs önkormányzata ezúton is köszönetet mond minden pécsinek, aki az elmúlt hetekben parkolóbérletet vásárolt és mindazok türelméért is, akiknek a mindennapjait megnehezítette az ingyenes parkolás okozta rendkívüli zsúfoltság a város egyes területein” – zárul a közlemény.

A megváltozott parkolóbérletek árával kapcsolatos pontos információkat a Biokom oldalán találnak.