Mesterházy Attila ma közétett videójában a Külgazdasági és Külügyminisztérium épülete előtt arról beszél, hogy információi szerint a külügy azonnali hatállyal hazarendelte Bus Szilvesztert, bangkoki magyar nagykövetet. Ráadásul a diplomatát a minisztériumból is eltávolították.

Busnak még nem járt le a kinevezése, mégis azonnal hazarendelték. Korábban a Fidesz teljes bizalmát élvezte a volt nagykövet, hiszen ő volt a déli nyitásért felelős helyettes államtitkár. A kormány részéről nagy a sietség Mesterházy szerint, mivel már jövő hétre tervezik az új bangkoki nagykövet meghallgatását – mondta el Mesterházy.

Az MSZP politikusa szerint ez az eset nagyon hasonló Kaleta Gábor, volt perui nagykövet esetére, amikor a pedofil botrányba keveredett Kaletát hasonló eljárással rendelték haza és távolították el a külügyből.

Bus Szilvesztert korábban a Fidesz nevezte ki bangkoki nagykövetnek, ezt megelőzően 2014 és 2015 között Indiában, Sri Lankán és a Maldív-szigeteken szolgált nagykövetként.

Kaleta Gábort 2019-ben titkosszolgálati eszközökkel hozták haza Dél-Amerikából. Ezt követően menesztették nagyköveti pozíciójából, mivel nemzetközi rendőrségi akció során pedofil tartalmak birtoklásával gyanúsították. A volt perui nagykövet később a bírósági tárgyalás során beismerte a bűnösségét, amiért első fokon egy év felfüggesztett börtönbüntetést, valamint 540 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték. Kaleta számítógépén 19 ezer gyermekpornográf képet találtak.