Második kérdés: Életem melyik területein lenne a legfontosabb, hogy magamat tudatosan elemezzem és miért?

Ez egy becsapós kérdés, mert az élet melyik területén nem szükséges az önismeret, avagy az önreflexió? Megannyi impulzus ér bennünket, na mint nap. Miden nap más így minden nap más és más inger ér bennünket, amire fel kell készülnünk.

Vegyünk alapul egy húsz éves fiatalember átlagos napját. Iskola, munka, szerelem, család és barátok. Felkel, elindul az iskolába/egyetemre. Ott azért nagyon fontos az önreflexió, mert ha az „kikapcsol” akkor nem lesznek mércék. Nem lesz bennünk egy akadályozó tényező olyan dolgokban, mint, hogy időben beérni, vagy, hogy megadni a tiszteletet a tanárnak mikor az előadást tartja, hogy ne együnk az óra alatt, ne beszélgessünk a barátainkkal. Ezek alapvető dolgoknak tűnhetnek azonban, ha nincs egy önismeretünk, mint például az, hogy tudom magamról, hogy késős ember vagyok, akkor oda az egész, elkésem az óráról, mérges lesz az oktató, a késés miatt nem tudtam magamnak reggelit venni, így kölcsön kérek a barátomtól néhány falatot, amit csak beszéddel tudok megtenni, és így borul az egész rendszer.

A munka ugyanilyen alapon működik. Ez lehet teljes állású vagy épp részidős munka, ez nem az érdemi rész. A családnál, a barátoknál és a szerelemnél is ilyen összefüggő dolgok vannak. Az élet területei nem más mint a: barátság, szex, anyagi biztonság, önmegvalósítás, műveltség, izgalmas élet, család, önbecsülés, érzelmi biztonság.

Ez a tíz darab szó, teszi ki életünk mindennapjait. Mindenki más sorrendet állít fel magának aszerint, hogy mennyire fontos számára a kifejezés. Azonban én egy valamit hiányolok ebből a tízből, ami nem más, mint a szeretetet. Ugyanis minden azon alapszik. Lehetne vitatkozni azzal, hogy a szeretet és az érzelmi biztonság az leköti egymást, de én ezzel nem értek egyet. Lehet, más ember más szóval egészítené ki, de számomra vitathatatlanul a szeretet lenne az első. Ugyanis, ha van szeretet, akkor van a többi is.

A szeretet a léte mindennek. Ha nincs szeretet nincs semmi más sem, ha van, akkor minden más is van.

Például, itt most arra gondolok, hogy ha van szeretet megnyilvánulás, akkor köthető barátság is, majd barátságból lehet szerelem, ami elvezet az együttléthez.  Az anyagi biztonságot úgy kötném a szeretethez, hogy az élet egyik nagy titka az akarás. Mindent csak akarni kell! Ha meg akarjuk óvni szeretteinket a koldulástól, akarni fogjuk annyira, hogy megfogjuk tudni teremteni azt az anyagi biztonságot, amire szükségük van.

Szeretnünk kell magunkat ahhoz, hogy meg tudjuk valósítani önmagunkat. Ez azért nagyon fontos, mert saját magunk vagyunk a legnagyobb ellenségeink. Bebeszélünk maguknak dolgokat, mint például, hogy nem fog menni, el fogok bukni, csak azért mert félünk. Félünk lépni a jó felé. És ekkor jön elő az akaráskérdés. Ha tényleg annyira akarjuk, akkor vajon elég bátrak leszünk-e ahhoz, hogy felülkerekedjünk a félelmünkön. Ha pedig nem is akarjuk igazán, akkor jönnek a kifogások.

Műveltség= akkor tudunk csak igazán szépet alkotni (pl.: felelés) ha szeretjük a tantárgyat, amit tanulunk. De mit is jelent az a szó hogy művelt. Szellemi képzettség, lelki finomság. Széles látókörű hozzáállás és működési alap, amivel egy személy élete minden területén magánál és a környezetében élőknél képes a józan észt, és a hosszú távú jó és igaz megoldásokat használni céljai elérésére, környezete irányítására. Ez ahhoz vezet, hogy az egész közösségében jobb lesz az egyéni és közös jólét és sikeresség. És itt köszönt vissza az önmegvalósítás, és az anyagi háttér, a barátság, szerelem és minden mikor ugyebár szeretnünk kell magunkat annyira, hogy legyőzzük a lustaságot és nekiálljunk olvasni, tudást szerezni, művelődni, hogy az imént felsoroltakat megtudjuk szerezni az életben.

Kell magunkat szeretni annyira, hogy függetlenedni tudjunk mindenkitől. Nem mindig és örökre, de meg kell adni azt az időt is, amit csak sajt magunkra szánunk. És itt kapcsolódik be az izgalmas élet. Ki tudja, mit hoz a jövő, ha egy kicsit elmélyülünk magunkba. A vágyainkba, hogy mit is szeretnénk valójában, egy kis aktivitást, izgalmas életet. De az izgalmas élet is mindenki számára mást és mást jelent.

Szeressük és tiszteljük magunkat, mert ha mi nem tiszteljük, senki sem fogja.