Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke ma ünnepeli 58. születésnapját. 58 év nem kevés idő, ráadásul ennek jelentős részét közszereplőként töltötte, 1990 óta az országgyűlés tagja, 1998-tól 2002-ig, majd 2010 óta mostanáig az ország miniszterelnöke, a rendszerváltás óta eltelt idő egyértelműen legbefolyásosabb szereplője.

Orbán Viktor politikai pályafutását a KISZ-ben a kommunisták között kezdte el, a székesfehérvári gimnázium alapszervezetének volt a titkára. A rövid kommunista múlt után, alapító tagja és 1989-ig szóvivője volt az 1988. március 30-án megalakult Fidesznek. 1988 októberétől 1989 októberéig a párt országos választmányának tagja volt. 1989 nyarán az Ellenzéki Kerekasztal tárgyalócsoportjában képviselte pártját.

1989 és 1990 között Soros György támogatásával Oxfordban tanult, a Soros Alapítvány ösztöndíjasa volt. 1992-ben a Liberális Internacionálé alelnökévé, majd 1993-ban a szervezet végrehajtó bizottságának tagjává választották. Ez volt Orbán liberális korszaka.

1993-tól kezdve fordult a konzervatívizmus felé, ahogy a Fidesz is, mely előbb szakadt (Fodor Gáborék távoztak), majd felvették névnek a Fidesz – Magyar Polgári Pártot. Az MDF gyengülése után Orbán egyre inkább jobboldalra terelte a pártját, 1998-ban pedig választást nyertek. Érdekesség egyébként, hogy Orbán 2000-ig tagja volt a Liberális Internacionálénak, csak ekkor lépett ki onnan.

2002 és 2010 között az ellenzék vezetője volt, igaz a Parlamentben ekkor gyakorlatilag alig-alig szólalt fel. Szerencsére más interjúkat azért adott.

2010 óta pedig ő az ország miniszterelnöke, gyakorlatilag teljhatalommal, alkotmányozó többséggel, minden létező erőforrással és hatalmiággal a zsebében. Mára a liberális irány elveszett, sok esetben populista-nacionalista kommunikációt igaz a kommunista múlt is felréved:

Orbán ma a Kínai Kommunista Párt legjobb nyugati barátja, aki kész a magyar adófizetők pénzéből a leninista-maoista kínai egyetemet Budapestre költöztetni.

58 év alatt persze változik az ember, de ahogy korábban a 444 úgy mi is beleszédültünk abba, hogy hányszor váltott már irányt Orbán Viktor. De vajon ki ő? Kommunista? Liberális? Polgári? Nacionalista? Netán egyik se, és ez mind csak a hatalom megszerzéséhez és megőrzéséhez kellett neki? Harmincévvel a rendszeráltásután felmerül a kérdés: kicsoda Orbán Viktor?

kiemelt fotó: MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs