Egyenlőre egereken tesztelik azt az orrba permetezhető influenzavakcinát, amely a jövőben jelentősen hatékonyabbá teheti az influenza elleni védekezést. Mellette utat nyit a tűmentes, és ezáltal egy jelentősen leegyszerűsített influenza-oltóprogram felé.

A szervezetbe az orron át bejuttatott nanorészecskék felerősítik a szervezetünk influenzavírus-fertőzéssel szemben adott immunválaszát, mellette széles körben nyújtanak védelmet a kórokozó különböző törzseivel szemben – tudatta a Georgia State University Orvosbiológiai Tudományos Intézetének kutató csoportja.

Az elsősorban a téli szezonban időről-időre felbukkanó influenza-világjárványok még a COVID árnyékában is jelentős egészségügyi problémát okoznak. A jelenleg használatban lévő influenzaoltások csak egy-egy törzs ellen nyújtanak védelmet. Ezt tetőzi meg a minden évben mutálódó vírus. Így a világban már nagyon régóta várják egy olyan széles körű védelmet kínáló influenzaoltás kifejlesztését, amelyen most dolgoznak az amerikai kutatók.

A kísérleti stádiumban lévő influenzavakcina egyrészt az orron keresztüli immunizálás ígéretes stratégiáját nyújtja az influenzához hasonló fertőző légúti betegségek kivédésében. Másrészt nem elhanyagolható, hogy a hagyományos befecskendezhető oltásokkal szemben a beadása egyszerű, az emberek szívesebben elfogadják, és annak alkalmazása során semmiféle biológiailag veszélyes hulladék nem keletkezik.

A Proceedings of the National Academy of Sciences szakfolyóiratban közzétették, hogy az elmúlt időszakban lefolytatott vizsgálatok során a Georgia State University kutatói olyan intranazális vakcinát fejlesztettek ki, amely antigénként a vírus rekombinánsan kifejezett hemagglutinin fehérjéjét tartalmazza.

„A hagyományos influenzaoltások elsősorban ellenanyagválaszt váltanak ki – magyarázta Dr. Baozhong Wang, a tanulmány rangidős szerzője, aki a National Institutes of Health által támogatott kutatást az Orvosbiológiai Tudományos Intézet (Institute for Biomedical Sciences) professzoraként irányította. – A legújabb vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a tüdőben lakó memória T-sejtek által adott sejtes immunválasz elengedhetetlen a tüdőben zajló influenzafertőzés elleni, törzseken átívelő védelemhez. Ahhoz viszont, hogy a tüdőrezidens T-memóriasejtek válasza kialakuljon, a légutakon keresztül kell immunizálni, ahogy maga az influenzavírus is teszi..”

A tudományos írás rámutat, hogy a légúti fertőzések ellen az orron át adott vakcina még hatékonyabb is lehet a hagyományos izomba adottaknál, mert az orrspray használatakor a nyálkahártyában épül ki az immunválasz, amely egyben a vírus belépési pontja is a szervezetbe, így az már rögtön az első lépésnél elejét is veheti az esetleges megfertőződésnek.

A helyi immunválaszon túlmenően az orron át adott vakcina természetesen ugyanúgy kiépíti az egész szervezetre kiterjedő immunvédelmet, ezt az egerekben és sejttenyészeteken végzett vizsgálatok igazolták. A bejuttatott nanorészecskék jelentős mértékben felerősítették a nyálkahártya felszíneken és test szerte fellépő immunválaszt, és az ennek köszönhető markáns immunreakció védelmet nyújtott más vírustörzsek támadásával szemben is.

Fotó: pixabay.com