Nem támogatják a választók a Fudan Egyetem budapesti kampuszának megépítését – derül ki a Republikon Intézet legújabb gyorselemzéséből. A Fudan Egyetemmel kapcsolatos terveket a megkérdezettek nagytöbbsége ismeri, ami jól mutatja a kérdés fontosságát a politikai közbeszédben. A kormány tervét a válaszadók kétharmada ellenzi. Politikai preferencia szerint vizsgálva kiderül, hogy a kampusz megépítését még a kormánypárti szavazók egyharmada is ellenzi, a többi társadalmi csoportban pedig egyértelmű az elutasítottsága.

A jelenlegi tervek szerint Ferencvárosban, részben a magyar diákok számára tervezett Diákváros helyén épülhet fel a a Kínai Kommunista Párthoz szorosan köthető Fudan kampusza, és a 440 milliárd forintosra becsült projekt jelentős része kínai hitelből valósulna meg, melyet a magyar állampolgárok fizetnének, hogy aztán elsősorban külföldi hallgatók elitegyeteme lehessen.

A magyar társadalom többsége nem támogatja az ötletet, de még a Fidesz szavazók harmada is ellenzi, hogy a leninista-maoista egyetemet Budapestre költöztesse a Fidesz.

Fotó: Republikon Intézet

A Fudan Egyetem megépülése – általánosan elutasított a magyar társadalomban. Miközben a válaszadók nagytöbbsége, éppen kétharmada (66 százalék) inkább elutasítja a kampusz megépülését, a támogatók aránya mindössze 27 százalék. A nagy elutasítottságért feltehetően a beruházás egyéb körülményei is okolhatók, mint például az építkezés magas ára, az a tény, hogy nagyrészt kínai hitelből valósul meg, valamint, hogy a tervek szerint kínai kivitelezőkkel és alapanyagokkal. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a kínai kampusz az eredeti diákváros tervezett létesítményeitől venné el a helyet.

Kiemelt fotó: Reuters