Magyarországon már 5 238 903 fő kapta meg a védőoltások legalább első dózisát, közülük 3 814 194 fő már a második oltását is megkapta. Ennek köszönhetően hazánkban lassult a fertőzés mértéke, egyre nagyobb kórházi kapacitás szabadul fel, és kisebb nyomás nehezedik az orvosainkra, ápolóinkra. Ráadásul az ország újra nyitott, gyakorlatilag minden szolgáltatás igénybe vehető, nincs már kijárási tilalom, lehet menni utazni, lehet menni színházba, moziba, sportrendezvényre, fesztiválra, étterembe, kocsmába, kávézóba, múzeumba, gyakorlatilag bárhova. Az egyetlen kitétel a védettségi igazolvány megléte: ami szerencsére napról napra több, és több embernek van meg. A felnőtt lakosság közel 70 százaléka oltakozott vagy készül felvenni az oltást, és mindössze a 18 évnél idősebb lakosság 16.2 százaléka nyilatkozik még mindig úgy, hogy ők nem kérnek védőoltást.

Ez a szám napról napra csökken, hála az égnek egyre többen látják be, hogy a vakcina egyrészről biztonságos, másrészről életeket ment, harmadrészt tetszik – nem tetszik, ez az egyetlen út a normális, korábban jól megszokott élethez. Azonban természetesen még mindig van egy makacs és hangos oltásellenes, áltudományokban-hívő réteg, akik egészen biztosan ezen cikk alá is fognak kommentelni, talán engem is el küldenek majd melegebb éghajlatra (hozzászoktam már), talán némi fake news, és zavaros jogi szövegek is megjelennek majd, de akármennyire is hangosak ők, megnyugodhatunk: mi vagyunk többségben.

Mi, akik hiszünk a tudományban, az orvosokban, a kutatókban. Mi, akik kollektíven védekezünk a vírus megállításáért, az emberek életéért, a kórházak felszabadításáért.

Korábban bármely olyan cikk kommentmezein, ahol a védettségi igazolványról volt szó, általánosan voltak olyan vélemények, hogy ha a szolgáltatásokat védettségi igazolványhoz kötik, akkor majd nem fog menni senki moziba/színházba/hotelbe/fesztiválra/meccsre stb. Ehhez képest mit látunk?

A részben budapesti Európa-bajnokság összes jegyét eladták.

A Mini Fishing on Orfűn szinte garantált a telt ház.

A hotelekbe már lassan nem lehet nyárra szálláshelyet foglalni.

A Pécsi Nemzeti Színház első előadására minden jegy elkelt.

Az állatkertek, múzeumok tömve vannak emberekkel.

Az emberek jelentős része tervez külföldi nyaralást.

Ugyanis ha az oltottakat és a fertőzéseken átesetteket összeadjuk, azt kapjuk, hogy van közel 6 millió ember az országban, aki rendelkezik megfelelő védettséggel és ezt igazoló okmánnyal. 6 millió ember pedig lazán eltartja a hazai szolgáltatószektort, főleg úgy, hogy szinte mindenki otthon ült egy teljes éven át, és vágyik a programokra, társaságra, élményekre. Ráadásul aki nem veszítette el a munkáját (és a többség nem veszítette azt el), annak vélhetően pénze is van ezekre, lévén nem igazán volt lehetőség pénzt költeni, az elmúlt évben.

Így hiába az oltásellenes kisebbség hangoskodása, az ország köszöni szépen, gond nélkül újra nyitott.