Mert választani kell: a kettő együtt nem fog menni.

A Fidesz elviekben keresztény. Legalábbis papíron. Szóban rendszeresen kiállnak a keresztények és a keresztényi értékek mellett, még üldözött keresztényekért felelős államtitkárunk is van.

Üldözött keresztények pedig sajnos vannak és voltak is mindig. Mint például Hszie Si-kuang, akiről épp a napokban neveztek el utcát Baranyi Krisztiánék, a kínai kommunista Fudan Egyetem tervezet helyszínénél. A Fidesz a tettől elhatárolódott.

De ki az a Hszie Si-kuang?

A Kínai Népköztársaság területén illegalitásban működő mintungi római katolikus egyház püspöke volt. Hite miatt 28 évet töltött különböző kínai börtönökben.

1917-ben született, majd 1949. május 3-án szentelték pappá.

A Fucsien tartománybeli Hsziapu (Funing) egyházmegye püspökeként az úgynevezett „földalatti katolikus egyház” képviselője volt Kínában. Kínában a katolikus egyházat az állam szabályozza; a pápai fennhatóság alatt álló római katolikus egyház elismerése tilos. 1951-ben állami utasításra megszakadtak a kapcsolatok a Vatikánnal.

Jakab Hszie Si-kuang püspököt először 1955-ben tartóztatták le Huang Shoucheng atyával és két másik pappal együtt, és „ellenforradalmi bűncselekmények miatt” 2 év „megreformáló” munkaszolgálatra ítélték. Ennek oka az volt, hogy nem volt hajlandó csatlakozni az államegyházhoz (Kínai Hazafias Katolikus Egyesület), valamint a római pápa iránti engedelmessége és hűsége. Szabadulása után folytatta egyházi, papi munkáját.

Ugyanezért ismét letartóztatták 1958-ban, és 15 év börtönbüntetésre ítélték, de mégis egészen 1980-ig börtönben volt. 1990-ben is bebörtönözték két évre, 1999-ben pedig „beszélgetésre hívták” a kormány képviselőivel, de helyette ismeretlen helyre vitték, és csak 2 hónappal később engedték el.

Összesen 28 évet töltött börtönökben, és élete végéig rendőri felügyelet alatt állt, mégis folytatta a munkáját idősen és betegen is, többek között egy női rendet is alapított.

2005-ben leukémiában hunyt el.

Természetesen nem Hszie volt az egyetlen ismert kínai katolikus, akit a Kínai Népköztársaság üldözött. A 2000-ben meghalt sanghaji püspök, Ignatius Kung Pin-Mej például összesen 30 évet töltött börtönben, a róla elnevezett, az USA-ban működő alapítvány szokta jelenteni, ha Kínában ismertebb katolikusokat elhurcolnak, mint például 2007-ben Csia Cse-kuót.

Az 1,3 milliárd fős Kínában becslések szerint 13 millió keresztény élhet, de a számuk hivatalosan csak 6 millió. Az utóbbi években a hatóságok több kínai tartományban is keresztek ezreit semmisítette meg a várostervezési törvények állítólagos megszegésére hivatkozva. – írja a 444.

A magyar kormány az üldözött keresztények megsegítésére 2016 és 2018 között közel 7 milliárd forintot költött. Orbán Viktor is többször felszólalt, hogy nemcsak a Közel-Keleten, hanem már Nyugat-Európában is veszélyben vannak a keresztények, de eddig sem ő, sem Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság vezetője, sem a Lidl joghurtos papírján lévő kereszt eltüntetése ellen kiálló Németh Szilárd nem mondott semmit a Kínai Népköztársaságban zajló keresztényüldözésről.

Ezek után teljesen jogosan merül fel a kérdés:

egyáltalán kereszténynek nevezhető az a párt, akik számára a kommunista érdekek előbbre valók, mint a valóban üldözött keresztények?

Ha a Fidesz keresztény, miért hallgat a Kínában üldözött keresztények ügyében?

Ha a Fidesz anti-kommunista, miért akar Budapestre hozni egy kommunista egyetemet?

A Fidesz miért nem áll ki nyíltan Hszie Si-kuang mellett?

Nevezhető nemzetinek az a kormány, amely kommunista egyetemet hoz az ország fővárosába, és eladósítja az országot a kommunista Kína felé?

Ezek azok a kérdések, melyekre jó lenne válaszokat kapni. Igazi válaszokat. Mert ide kevés lesz az, hogy „Gyurcsány”, „Soros”, „Brüsszel”.