Kövesse velünk élőben Orbán Viktor bejelentéseit a Kossuth rádióban! Cikkünk frissül, frissítse Ön is az oldalt!

Lassult az oltási tempó, főként a második oltásokat veszik már csak fel az emberek, több oltóanyag van, mint ahányan jelentkeznek értük. – mondta Orbán. 17 millió vakcinánk lesz 2021 végéig, mindenkinek fog jutni oltóanyag, akkor is ha lesz újabb hullám.

Lejtmenetbe került a halálozások száma: 26 halott, 269 új fertőzött, 64 ezer aktív fertőzött van péntek reggel mondta Orbán Viktor az interjú elején. Csütörtökön 11 588 embert először, 81 952 embert pedig már a másodikkal oltottak be. A teljes magyar lakosság 54 százaléka kapta meg az első, 38 százaléka a második oltást.

Azonban 2,5 millió ember még mindig nem kér vakcinát.

Átalakul az oltási helyzet, napokon belül készenléti oltás lesz, bizonyos helyen lehet csak felvenni majd a vakcinát, nem minden háziorvosnál.

Egyelőre még nem tudják, hogy a 12-15 év közötti gyerekek kaphatnak-e oltást, Orbán nem zárkózik el előle.  „Én óvatos vagyok, mégis csak gyerekekről van szó”, – mondta, de közben mégsem akarják elzárni a szülőket attól, hogy ha ők be akarják oltatni a gyereküket, akkor meg legyen rá a lehetőségük. A témában nyár végéig fognak dönteni.

A magyar védettségi igazolvány „minőségét tekintve kiemelkedő”, amikor kollégáival találkozik, „rejtett büszkeséggel” szokta mutogatni, hogy Magyarországon van ilyen. A kormányfő szerint ha európai összefüggésben kell gondolnunk a járványra, akkor Magyaországot ki kell hagyni belőle, ugyanis mi sokkal előrébb tartunk, mint a többi EU-s ország, mivel ott még kijárási korlátozások vannak és magas halálozási számok.

Az európai országok nincs ott, ahol Magyarország, mert ott kijárási tilalom van, maszk, nem lehet ki-be utazni, „és még kártyájuk sincs”, mondta Orbán. „Vagy eljutnak oda, ahol mi vagyunk, vagy nem” – tette hozzá. Lassan már nem emlékszünk arra sem Orbán szerint, milyen volt, amikor a zárások alatt nem lehetett kimenni, de Orbán járja a világot, nyugaton például „depresszió van”.

Napokon belül visszatérhet az önkormányzatok normális működése is, tudtuk meg Orbántól.

A jól sikerült oltási program miatt nyithattunk ki ilyen hamar, ami a gazdaságra is jó hatással lesz, a kormányfő szerint.

Megígérte a magyar kormány, hogy annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a vírus elvett, de a korlátozások alatt „nagyon nehéz” új munkahelyeket létrehozni Orbán szerint, a gazdaság újraindítása most kezdődik meg, ezzel pedig „nyerünk több hónapig gazdasági teljesítményt is, ami jobb lehet, mint másoké”, de persze rosszat senkinek nem kíván Orbán.

Minden beteget megmentettünk, akit meglehetett, a magyar egészségügy kiemelkedően teljesített. – Orbán szerint.

Aki nem oltakozik, azokat is el fogják látni, de az már az ő felelőssége lesz. – mondta a miniszterelnök. Ez vajon mit jelent? Fizetnie kell az ellátásért annak, aki nem oltakozik de koronavírusos lesz?

Szó volt a pedofilellenes törvénycsomagról, amelyről a miniszter elmondta, hogy sok körülötte a belső vita, ami miatt lassan halad a jogi szabályozás létrehozása. “Szigorú szabályozás kell, de ésszel kell eljárnunk a jogi szabályozás terén.”

Ma van Trianon 101. évfordulója és 2010 óta a nemzeti összetartozás napja. Jelentős történelmi seb Magyarországnak, úgyhogy mindenképpen szóbe kellett, hogy kerüljön. Orbán elmondta, hogy 2010-ben azért tették erre a napra a nemzeti összetartozás napját, hogy Magyarország a veszteségekből is tudjon építkezni. 2010 óta pedig erősebb a nemzeti összetartozás Magyarországon. A szomszédainkkal is végre jó kapcsolatot állítunk, ami azért lehet, mert Magyarország megerősödött. „Persze, volt egy országvesztés, hetedíziglen sem fogjuk elveszíteni, de akiket elszakítottak tőlünk, azok lélekben mindig velünk maradtak”, mondta. A Kárpát-medencében senki nem teheti meg, hogy „nem kalkulál velünk, magyarokkal”, mondta Orbán, a szomszédainkkal egyre jobb kapcsolatokat hoznak létre, a kormány barátkozó politikát folytat, bár „nem könnyű barátokat szerezni”.

Szóba került a foci is, Szoboszlai sérüléséről is megemlékezett Orbán, ezért rossz kedvűbb most a miniszterelnök. Sok sikert kíván a válogatottnak a miniszterelnök. Az interjú végén ismét megpróbált a Himnuszból idézni, ám ezúttal sem sikerült.

Köszönjük a figyelmet, maradjanak velünk a nap többi hírére is!