A mai napon szavazott az Országgyűlés a 2022-es évi központi költségvetésről, a Fidesz képviselői az összes ellenzéki módosító javaslatot leszavazták. A kormánypárt padsoraiban ülő képviselők a Pécset és Baranya megyét érintő, több milliárd forintos plusz forrásokat sem szavazták meg.

A kormánypárti képviselők saját választókerületüket sem támogatják. Hoppál Péter mellett Bánki Erik, Nagy Csaba és Hargitai János sem szavazta meg Pécs, Komló és Kozármisleny számára kezdeményezett, összesen 5 milliárd forint támogatást. Annak ellenére sem, hogy ezzel az elvont forrásokat és a járvány miatti bevételkieséseket tudták volna kompenzálni az önkormányzatok– írja közösségi oldalán Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

A Keresztes László Lóránt által benyújtott költségvetési módosító alapján (a Parlament oldalán itt érhető el) Pécs önkormányzata 4,5 milliárd forint plusz forrást kaphatott volna a jövő évi költségvetésből a járványhelyzet miatt kialakult bevételkiesések kompenzálására. Valamint 480 millió forintot a gépjárműadó elvonás miatt. Ezen kívül 51 millió forintos kompenzáció járt volna Komlónak és további 27 millió forint Kozármislenynek.

A Fidesz képviselőinek döntése alapján Baranya megye legnagyobb települései továbbra sem kaphatnak teljes körű kompenzációt a járvány és a kormányzati megszorítások nyomán keletkezett bevételkiesés miatt.