A magyar válogatott tagjai nem fognak letérdelni az Európa-bajnokság meccseinek kezdetén, hogy így tiltakozzanak a kirekesztés és a rasszizmus minden formája ellen – derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség honlapján megjelent közleményből.

„A sport alapértéke az esélyegyenlőség, a játékostárs és az ellenfél tisztelete. A labdarúgás azért válhatott a világ legnépszerűbb sportjává, mert mindenkié. A magyar válogatott nem csak minden esetben követi a nemzetközi szabályokat és normákat, hanem mindenkinek megadja a tiszteletet – legyen szó ellenfélről, szurkolóról vagy bárki másról”

– írják.

Tavaly a George Floyd meggyilkolása után felerősödő Black Lives Matter mozgalom és a korábbi NFL-játéko Colin Kaepernick hatására tört be ez a tiltakozási forma a labdarúgásba is, az angol bajnokság nemrég véget ért szezonjában például minden meccs a játékosok és a bírók közös térdelésével indult.

Lehet tudni azt is, hogy az angol válogatott tagjai le fognak majd térdelni a meccsek előtt, bár az otthon játszott felkészülési mérkőzések előtt a brit stadionokban akadtak nézők, akiknek ez nem tetszett. Boris Johnson miniszterelnök viszont kiállt a játékosok döntése mellett

„Az MLSZ ‘A gyűlölet nem pálya’ kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen. Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését”

– zárják a közleményt. 

Forrás:ugytudjuk.hu