Az érvelés ködös és enyhén szólva vitatható, de Orbánék ezen szektor felett is rekordgyorsasággal átveszik a teljes uralmat.

Gulyás Gergely lényegében azzal vádolta meg a meddőségi magánklinikákat, hogy visszaélnek állami forrásokkal. Holott nem is kapnak állami támogatást. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint ha a szolgáltató nem szerződik a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, akkor nem biztosított az átláthatósága, ezért indokolt megvonni a megmaradt magánklinikák működési engedélyét. Törvénymódosítást is beadtak már, amivel a meddőségi ellátásban megvalósulhat a teljes állami kontroll.

Tervszerűen és rekordgyorsasággal szorítja ki a piaci szereplőket a meddőségi ellátásból a kormány. 2019 legvégén egy Magyar Közlönyben megjelent rendeletből derült ki mindenki számára, hogy államosítanak hat magyarországi meddőségi központot (ezzel egy időben ingyenessé teszik a kezelést). Azóta mindössze másfél év telt el, és itt az újabb lépés: a múlt héten az egyes vagyongazdálkodási kérdésekről szóló törvényjavaslat módosításai között bukkant fel néhány paragrafus, amiből kiderült, hogy a még megmaradt, meddőségi kezelést végző magánklinikák sem számíthatnak semmi jóra. A jogszabálytervezet jelenlegi változatában gyakorlatilag megtiltja a működésüket.

jövő nyártól kizárólag állami meddőségi klinikákon kezelhetők Magyarországon az erre jogosult nők.

Bár megszavazása esetén a módosítás 2022. július 1-jétől lépne érvénybe, az érintett klinikákon a tervek szerint már idén szeptember 30-tól sem lehetne belekezdeni az új beavatkozásokba.

Ez információink szerint nemcsak az új páciensek fogadására, hanem a már meglévők új kezeléseire is vonatkozna. A feltételeket nem teljesítő szolgáltatókat kártalanítanák, ehhez azonban még a náluk tárolt embriókat és ivarsejteket is át kell adniuk.

Ha ez valóban megtörténik, az állam végleg átvenné az irányítást a meddőségi kezelések felett.

A másfél évvel ezelőtti változtatások óta már csak három teljesen magánkézben lévő, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK) nem szerződött meddőségi centrum van az országban, azok is mind Budapesten.

Forrás: borsod24.hu