Anonymous egy decentralizált nemzetközi hacktivista mozgalom. Gyakran tiltakozik különböző politikai, kereskedelmi és vallási szervezetek ellen, amelyek megpróbálják korlátozni a szólásszabadságot az interneten vagy csupán a szubkultúra negatívan érzékeli. Az évek során számos kormányzati ügynökséget, vállalatot támadtak meg a kibertérben.

Legutóbb Anonymous Elon Musk-ot vette célba a Bitcoin kriptovaluta árfolyamának manipulálása miatt. A Muskot célzó YouTube-ra feltöltött videó 24 órán belül több mint egymillió megtekintést ért el. Musk Twitter bejegyzései nem először befolyásolják a bitcoin árfolyamát. Bizonyára legutóbbi tweet-je volt az utolsó csepp a pohárban. Egy szakítós mémet posztolt utalva a Bitcoinnal való szakítására.

A videóban a csatorna kifejti, hogy a Tesla néhány hónap alatt több pénzt keresett a Bitcoinnal – amit valószínűsíthető, hogy állami támogatásból vásárolt – mint az éves autó eladásokkal. Musk-ot nárcisztikus gazdag havernak titulálják, aki kétségbeesetten vágyik a figyelemre és kamu környezetvédőnek, miközben lítiumbányákban dolgoztat gyerekeket. A sértegető kijelentéseken túl Anonymous leginkább azt fájlalja, hogy Elon teljesen figyelmen kívül hagyja a keményen dolgozó átlagembereket, akiknek álmai dőltek romba és a kis trollkodós játéka életeket pusztít.

A videó közzététele után Twitteren érdeklődtek a legtöbben, hogy a videó valóban a csoporttól származik-e. @YourAnonNews Anonymous legtöbb követővel rendelkező fiókja tagadta, hogy ő tette volna közzé és ehelyett a 15 000 követővel rendelkező @BscAnon nevezetű fiókra irányította a felhasználókat.

@BscAnon szintén tagadta, hogy ők állnának a Muskot fenyegető videó mögött. Azonban egy harmadik fiók @YourAnonCentral posztolta a YouTube-on megjelenő videót, azzal a kérdéssel, hogy vajon Musk válaszol vagy elbújik. A fiók 5,9 millió Twitter követővel rendelkezik.

Az AnonymousGroup YouTube fiók, mely 180 ezer feliratkozóval rendelkezik, 2015-ben csatlakozott a videómegosztó platformhoz és három videót töltött fel összesen ezzel együtt. A 3,53 millió feliratkozóval rendelkező Anonymous Offical, aki 2012-ben csatlakozott nem osztotta meg ezt a videót.

Mivel a hackercsoport decentralizált, vagyis nincs központosított vezetése, nincs egy központi láncszem, a tagok maguktól cselekedhetnek és bárki állíthatja azt, hogy a részese, bonyolult lenne megválaszolni, hogy Anonymous mely része tette közzé. Mindenesetre Elon Musk nem reagált még a videóra.

Az anonim mozgalom 2003-ban alakult 4chan képtáblán, de széleskörű ismertséget a 2008-as Szcientológiai Egyház ellen elkövetett kibertámadás hozott a csoport számára. Ekkor először történt meg, hogy az anonok, azaz névtelen tagok az utcára vonultak, arcukat Guy Fawkes maszkkal eltakarva, mivel az egyház tagjainak bevett szokása volt a tüntetők lefényképezése. Emellett a többi tűntetőt is arra buzdították, hogy takarja el az arcát. A legpopulárisabb eszköz erre a Guy Fawkes maszk volt, mely végül ikonikussá vált a csoporton belül.

Eredetileg Guy Fawkes a legismertebb tagja volt a lőporos cselekmény elnevezésű összeesküvésnek, a róla készült maszk jól ismerhető a V mint vérbosszú (Vendetta) című 2005-ös filmadaptációból. A tényezőket figyelembe véve a stilizált maszk az ellenvélemény globális szimbólummá vált.