Orfű, a Nyugat-Mecsek lábánál található község Baranya megyében, amely a felduzzasztott tavainak és természeti adottságainak köszönheti hírnevét. A falu Pécstől mintegy 14 km-re fekszik északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén, lakossága pedig 900 fő.

A tó, és maga a település

Kortól függetlenül, ezen a településen mindenki megtalálja a számára ideális időeltöltést. Aktív rekreációs tevékenység űzéseként lehet egy kirándulás át Abaligetre, esetleg a tó körbebiciklizése. Melegebb időkben pedig Orfű lehetőséget nyújt a futásra, illetve a szörfvitorlázás, kenuzás és kajakozás elsajátítására is. Akik inkább a passzív időtöltést választanák, lehetőségük van napozásra, olvasásra, zenehallgatásra, horgászásra és egy kis piknikezésre is.

Szomjas vándor büfé

Ezenkívül ott van még az Orfűi-Aquapark, amely már évek óta (leszámítva a 2020-as nyarat a COVID végett) elégíti ki a látogatói igényeit. Rendelkezik mind gyermek, mind felnőtt medencével is, így kikapcsolódási lehetőséget tud nyújtani minden korosztály számára. (Az aquaparkról részletesebb információkat a weboldal ‘Baranya’ fül alatt lehet olvasni.)

A völgy korábbi öt ősi települése – Orfű, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres a természeti értékek lehetséges megtartásával, sőt gyarapításával – az ember beavatkozása révén ezerarcú, mégis egységes, Európa szerte ismert üdülőterületté.

A strandok, a fejlett kereskedelmi és vendéglátó hálózatok, a sportpályák, az istállók, a zene- és programtevékenységek szórakozást és kikapcsolódást nyújtanak a nyaralók számára. Az üdülés, a szabadidő és a vízi sportok mellett megismerhetjük a horgászat, a vadászat és a természet értékeket is.

Stég

Végezetül pedig, érdeklődésre tarthatnak számot a helyi védettségű régi lakóházak – ezek közül is főleg Tekeres faluképe-, a Malommúzeum – melyben ma is őrlik a búzát-, az Orfűi Tájház és Kemencés Udvar, a természetvédelmi területek és a Mecsek-hegység erdő borította hegyláncai.