De állítólag nem lesz választási költségvetés. A miniszterelnök a Magyarország újraindul! címmel megrendezett tanácskozáson közölte: „a mi horizontunkon a kétszázezer forintos mnimálbérnek lell lennie”. Jövőre a gyermekeket nevelő családok visszakaphatják a befizetett személyi jövedelemadójukat, ehhez azonban egy feltételnek teljesülnie kell.

A Világgazdaság szervezésében lezajlott konferencián a miniszterelnök többek között beszélt a következő években tervezett költségvetési hiányról is. Szerinte bár a cél a költségvetési egyensúly elérése, és hosszabb távon a szufficites költségvetés, a realitás azonban más. 

Ezért mint mondta, míg 2020-ban 8,1 százalék, idén 7,5 százalék, 2022-ben pedig 5,9 százalékos költségvetési hiányt terveznek.

Hozzátette: a három százalékos hiányt még nem látja megvalósíthatónak, mert az „megrázkódtatás lenne a gazdaságnak és háztartásoknak is”.

A konferencián beszélt a minimálbérről is, ahol megjegyezte:

„A mi horizontunkon a kétszázezer forintos mnimálbérenek lell lennie, ám ha rázúdítjuk a kis- és középvállalkozásokra ezt, akkor tönkre fognak menni, a végeredmény pedig az, hogy nem teljes foglalkoztatottság lesz, hanem elbocsájtják az embereket”

Hozzátette: egy vagy két lépésben valósulhat meg a minimálbér növelése, tehát nyilvánvalóan segíteni kell a KKV-kat, amit az őket terhelő adók és élő munkát terhelő adók érzékelhető csökkentésével érik el.

Visszakapják a gyermeket nevelők az adójukat

A miniszterelnök nagy bejelentést, vagyis ígéretett is megfogalmazott. Eszerint jövőre, amennyiben sikerül elérni az 5,5 százalékos GDP növekedést, akkor a „gyermeket nevelő családok visszakapják a befizetett adójukat”.

Bár Orbán Viktor a részletekbe nem ment bele, azt azért hozzátette, a nagy jövedelemmel rendelkezőknek „nincs szükségük” erre, tehát valahol az átlagjövdelemnél húzzák meg ezt a határt. 

Mint mondta: a jövő évi költségvetésben – feltéve, ha elérjük az 5,5 százalékos GDP növekedést – körülbelül 550-580 milliárd forintba kerül majd ez a támogatás.

Közölte azt is, hogy el kell kerülni a „poszt-Covid szindrómát” a gazdaságban. Szerinte ehhez a teljes foglalkoztatottság az egyik eszköz, emellett hozzátette, hogy nem szabadSzeptemberig marad a mostani moratóriumi szisztéma” – tette hozzá.

A miniszterelnök beszélt még arról is, hogy két operatív törzs lesz a következő időszakban: a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzset Szijjártó Péter, a „társadalmi élet újraindításáért felelős” operatív törzset pedig Novák Katalin vezeti majd.

Forrás: ugytudjuk.hu