A kedden késő este megjelent Magyar Közlönyben a kormány két ponton is módosította a koronavírus-járvány terjedését megfékező korlátozó intézkedéseket – számolt be róla a Portfolio.hu.

Az egyik fontos változás, hogy a rendezvények típusai közé bekerült a falunap. Ezek szerint a falunap olyan rendezvény, amelyet 5000 főnél nem nagyobb lakónépességű település önkormányzata szervez, és a rendezvényt szabadtéren tartják. Az ilyen típusú rendezvények megtartására a következő szabályok érvényesek:

  • A falunapon a válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatás megengedett.
  • A falunapon a koronavírus ellen nem védett személy is részt vehet.
  • A falunapon – életkorra való tekintet nélkül – egy időben legfeljebb ezerötszáz fő lehet jelen.
  • A védelmi intézkedés betartatásáról a falunap szervezője, illetve a falunap helyszínének üzemeltetője köteles gondoskodni.
  • Ez a könnyítés június 14-étől lép hatályba.

A másik rendelet pedig arról szól, hogy a zenés, táncos rendezvényeken ezentúl 18 év alattiak is tartózkodhatnak, de csak koronavírus ellen védett személy felügyelete alatt. Fontos, hogy az ilyen eseményeken tizennyolcadik életévét betöltött, koronavírus ellen nem védett személynek tilos tartózkodni. Valamint arról is szól, hogy “tilos zenés, táncos rendezvényt tizennyolcadik életévét betöltött, koronavírus ellen nem védett személyek számára szervezni, tartani, meghirdetni, arra fellépőket, illetve nézőket toborozni”. Ez a lazítás már mától, azaz szerdától életbe lép.

Forrás: borsod24.hu