2020 végének és 2021 elejének az egyik legforróbb városházi témája volt a Momentum és Péterffy konfliktusa, szemben állása. A Momentumnál elsősorban Nyőgéri Lajos szocialista politikus alpolgármesterré való kinevezése tette be a kaput, azonban úgy tudjuk, hogy ez csak az utolsó csepp volt a pohárban. Ott, és akkor kemény közleménnyel majd ultimátummal csaptak oda Péterffynek, azonban mára a városházi szabadságharc totális kudarcba fulladt.

Lapunk úgy tudja, hogy a közgyűlés végül meg fogja szavazni Nyőgéri kinevezését, ráadásul még az a kellemetlen már-már megalázó szituáció is előfordulhat, hogy a Momentumosok is igennel fognak voksolni, de ha nem is tesznek így, akkor is össze fog jönni a többség.

Persze azt gondolhatnánk, hogy a városházi kritika azért csendesedett el, mert esetleg valamiféle háttéralkut kötöttek volna a Momentumosok a többi ellenzéki párttal, valamelyik baranyai körzetért cserébe, ám ez sem történt meg: nem túlzás kijelenteni, hogy Baranya megyében nem lesz egyéni Momentumos jelölt, igaz ez a jelen állás szerint nem csak a mi megyénkre, hanem szinte a teljes országra vonatkozik, erre azonban később térnénk ki.

Baranya kettőben Péderi Tamás a tegnapi napon lépett vissza Szakács László javára, Baranya négyben az ellenzéki pártok közös jelöltet állítottak, a szintén nem Momentumos Koltai Péter személyében, Baranya háromban pedig minden jel arra mutat, hogy a Jobbikos Schwarz-Kiefer Patrik lesz a közös jelölt. Igaz, a Momentumosok ezzel állítólag számoltak, ők Baranya egyet, a legbiztosabb befutó körzetet nézték ki maguknak és Nemes Balázs számára. Azt a körzetet, ahol 2018-ban indult és nyert Mellár Tamás, aki ismét szeretné megmérettetni magát.

Városházi pletykák szerint a baloldal ezzel a körzettel „hülyítette be a Momentumot”, gyakorlatilag azt ígérve nekik, hogy ha békén hagyják Péterffyt, Nyőgérit és a városvezetést, akkor az előválasztásokon beállnak Nemes mögé. Információink szerint valóban volt erről szó az MSZP háza táján, azonban az országos politikai játszmák miatt, végtelenül szűk lett a helyi szervezetek mozgástere: az MSZP-Párbeszéd paktum miatt (melynek lényege, hogy ahol az egyik pártnak van már jelöltje, ott a másik is őt fogja támogatni), a szocialisták kénytelenek voltak beállni nyíltan Mellár mögé. Nemes így gyakorlatilag egyedül maradt, és bár nem gondolnánk őt esélytelennek Mellár ellen, azért mi nem rá fogadnánk.

A Momentum országosan sem áll jobban, elnézve a körzeteket gyakorlatilag nem találni biztosan befutó kerületet, ahol a Momentum jelöltjei esélyesek lennének, sorra lépnek vissza a baloldal javára, amit elég ritkán viszonoznak a szocialisták.

A városházi szabadságharc tehát elbukott, az is előfordulhat, hogy a frakciók sem maradnak meg jelenlegi formájukban, miközben vészesen fogynak az egyéni kerületek, ahol Fekete-Győr Andrásék még labdába rúghatnak. Kár volt elmenni Gulyás Marcihoz a Partizánba?