Jó reggelt, igyon egy finom kávét, és kövesse velünk élőben Orbán Viktor ma reggeli bejelentéseit, a Kossuth rádión! Cikkünk folyamatosan frissül, frissítse Ön is a böngészőjét!

A nyugdíjprémium nem összekeverhető a gyerekes-családoknak visszatérítendő SZJA-val. Az elv hasonló, de itt mégis csak aktív keresők támogatásáról van szó, mondta el Orbán. Szerinte ez egy értelmes és izgalmas vita, de a legjobb döntés, ha visszaadjuk a pénzt azoknak, akik megdolgoztak érte. Válság során a családosok vitték a legnagyobb terhet, a maximum összeg amit visszakaphatnak az emberek, az az átlag jövedelem szintje, afölötti támogatás nem jár. De lesz róla nemzeti konzultáció.

És hogy miről lesz szó benne? Orbán azt is elmondta: egyetért-e az ország, hogy nem ugyanaz lesz a világgazdaság, mint volt korábban, a járvány előtt? Mert ha nem ugyanaz lesz, akkor ahhoz nekünk is alkalmazkodnunk kell hozzá. Más lesz az EU-s gazdaság, ráadásul lesznek még járványok és népvándorlások is, ezekre a kihívásokra kell felkészülni. Járványügy, migrációs és gazdasági kérdések is lesznek a konzultációban.

„Migráns hadak dörömbölnek Európa ajtajain” – jelentette ki Orbán. Tavaly 10 ezer, idén 38 ezer menekült érkezett a magyar határhoz. Legalábbis Orbán ezeket a számokat kapta. Keményítené szeretné a magyar álláspontot, és nem csak az illegális migrációt kell elutasítani, hanem a járvány miatt két évig semmilyen migrációt ne engedjünk, a miniszterelnök szerint.

Merész kijelentés Orbántól: szerinte csak rossz migráció van. Nincs jó formája a migrációnak. Az a jó dolog, ha mindenki ott boldogulhat, ahol megszületett. Abban kell segíteni, hogy mindenki ott élhessen sikeres életet, ahová született. Valahol fel sír párszázezer magyar gazdasági menekült, akik nyugatra emigráltak, az elmúlt évtizedben. – a szerk.

„A keresztény kultúra alapvetése, hogyan tud létrejönni szolidaritás és barátság az emberek között.. A szűkösség, meg a baj nem bezárkózást eredményez, hanem, ha a jóisgten is úhgy akarja és kapunk is valami segítséget ehhez” – akkor az emberek segítenek egymáson, beleértve a munkaadókat is. „Ebben a Kereskedelmi és Iparkamarának elévülhetetlen szerepe van” – mondta Orbán, utalva azokra a javaslatokra, amelyeket Kereskedelmi és Iparkamara dolgozott ki.

Fix kamatozású, olcsó, hosszú lejáratú hitelekről van szó, amelyekkel túlélhetnek a kis- és középvállalkozók. Ez nem csak az ő túlélésükről, hanem a munkahelyek megmentéséről is szól – közölte a kormányfő, aki várja a Kereskedelmi és Iparkamara újabb javaslatait is.

Szó volt az oltásokról is: aki ne adatta be a második vakcinát, attól elveszik a védettségi igazolványt. – mondta Orbán. Van több, mint 130 ezer ember, aki így tett. Mindenkit arra kérnek, hogy vegye fel a második oltást. Hozzátette, hogy tudja, biztosan vannak közöttük olyan emberek is, akik vis maior helyzet miatt nem tudták felvenni az oltást.

Orbán az elmúlt időszakban 16 órázott, rajta kívül pedig szerinte sokan voltak így: ők 10 nap fizetett szabadságot kapnak. Elsősorban az egészségügyi dolgozókra gondolt.  Orbán szerint nekik kiadható ez a tíz nap szabadság, mert elfáradtak az emberek, és most élni lehet a pihenéssel, mert a vírust alapvetően legyőzték, állította.

Orbán szerint, ha biztonságos gazdaságot akarunk látni, a családokat kell segíteni a minimálbér megemelésével. De a magas minimálbérrel a kis- és középvállalkozások tönkremehetnek, az ott dolgozók elveszíthetik a munkájukat. Emiatt adókedvezményeket kell adni a vállalkozásoknak, hogy knnyebben ki lehessen fizetni a munkavállalókat. A minsizterelnök elmondta, hogy szerinte a 200.000 Ft-s minimálbér a cél és ez reális is.