A Keleti-Mecseket számos csodás természeti értékkel áldotta meg az őstermészet. Az egyik ilyen pompás természeti csoda a Csepegő-árok szurdokvölgye, amely a Mecsek vadregényes erdejébe ágyazódott be. Ide kalauzolom most a bakancsos turistákat. Higgyék el megéri nekiindulni. A Kelet-Mecsek aprócska falujából, Vékényből induljunk hát túránk célpontját felkeresni, amely jó néhány kellemes pillanatot tartogat a számunkra.

A kora nyári melegben kellemes enyhet adó szurdokvölgyön végigfutó bővizű patak kisebb-nagyobb zúgókat, látványos vízeséseket rejt. A kevésbé edzett gyalogtúrázók a településsel történő ismerkedéssel és a patakvölgy meglátogatásával kellemes kikapcsolódásnak örülhetnek.

Vékény határában vezet a zöld kereszt jelzés, amit térkép segítségével elég gyorsan megtalálhatunk és el is indulhatunk rajta. Rövid ideig kerítés mellett visz az út, majd jobbra kanyarodva irány az erdő, célegyenesbe a Csepegő-árok felé. 

Kellemes gyaloglás után megérkezünk a Csöpögő-forráshoz és egy vízeséshez. Ebben az évszakban még tart a tavaszi bő vizek ideje, ami igazán pazar látványt nyújtó képet varázsol elénk. A zöld kereszt jelzésen haladva rövid időn belül elérhetjük a Csepegő-árok leglátványosabb részét, amint azt a fotónk is mutatja. A völgy lassan  megszelídül, a meredek oldalfalak is elmaradoztak.

A Csepegő-árok szurdokvölgye egy a turisták által kevésbé népszerű környéken található, kiesik a városi emberek látóköréből, pedig érdemes felkeresni, mert egyik évszakban sem lehet benne csalódni, aki eddig felkereste, mindenki a természet csodáját látta benne.

Az edzettebb túratársaknak bátran ajánlom a számos pazar látnivalóval kecsegtető körtúrát, amelynek során megpihenhetnek az útjukba eső, erdővel körbeölelt Vörösfenyő kulcsosház mellett, hisz tisztása pihenésre csábítja majd nem csak a megfáradt vándorokat, de a jó kondícióval büszkélkedő ifjakat is. A szintén vadregényes Ól-völgy partoldalában leereszkedhetnek az egykori bányásztelepülésre, Szászvárra, ahol akár betérhetnek a pár éve felújított, impozáns középkori várkastélyba.

A másfél száz léleknél alig népesebb baranyai települést egyéb látványosságai mellett elsősorban a Csepegő-árok szurdokvölgyének felkeresése céljából érintik a turisták. A fő turisztikai látványossága a község határában húzódó Csepegő-árok, és az ott eredő Csöpögő-forrás.

Komlótól észak-keletre, Kárász és Szászvár települések szomszédságában bújik meg a baranyai település, Vékény. Aki veszi a fáradtságot és ellátogat a faluba, az sétája során meggyőződhet arról, hogy a község méltán nevezi magát a Keleti -Mecsek egyik gyöngyszemének. A 160 főhöz közeli lakosságszámú kis település kora nyári pompájában csodálatosan szép környezetben várja a pihenni, kikapcsolódni vágyó utazókat. ha arra járnak érdemes megnézni az 1900-as évek elején épült különleges vékényi haranglábat, de ne feledjék felkeresni az 1790-ben épített öreg vízimalmot sem. Az árnyas fák alatti kellemes séták közben gondozott portákat, területeket találnak. A vállalkozó kedvűeknek lehetőségük nyílik lovaglásra. A pincesoron pedig a helyi szőlősgazdák borai várják kóstolóra a vendégeket.