2019 őszére nagyon sok pécsi embernek lett elege a Fidesz által vezetett városból. Elege lett az embereknek a csődből, elege lett az embereknek a hiányos demokráciából, elege lett az embereknek abból, hogy átláthatatlanul működött a város, és változást akartak. Váltás történt, változás aligha.

Eltelt közel két év a választások óta, és egyre több emberben, így bennem is felmerül a kérdés: mivel jobb ez a városvezetés, mint volt az előző?

Most nem haverok ülnek fontos pozíciókban?

Most átláthatóan történnek a dolgok, transzparensen?

Nem csorbul a demokrácia intézménye?

Nem egy szűk elit ural le mindent, és zár ki mindenki mást a hatalomból és döntéshozatalból?

Ezt ígérték nekünk? Erre adtunk felhatalmazást?

Piti politikai csatározásra? Arra, hogy az MSZP uralma alá hajtsa a várost? Hogy alpolgármester lehessen havi 1 millió forintos fizetéssel az az ember, akit korábban jogerősen tiltottak el a cégvezetéstől? Hogy olyanok képviseljék a pécsi emberek ügyeit, dolgait, akaratát, akiket kilóra meg lehet venni? Hogy olyan ember legyen a másik alpolgármester, aki a saját három hónappal ezelőtt álláspontjával megy totálisan szembe, a pénzért és pozícióért cserébe?

Változást akartak nagyon sokan, de a változás – a lényegi változás – elmaradt. Hiába próbálom keresni, nem találom, hogy bármivel is jobb lenne most pécsinek lenni, mint volt 2019 ősze előtt.

A dicsőséges nagyurak, ahogy mindig, úgy most is a mi pénzünkön pöffeszkednek, egy biztosi állás 1,2 millió forintért oda, két alpolgármesteri állás 1 millióért amoda, egy cégvezetői kinevezés annak a havernak 1,5 milláért’, egy másik cégvezető ember annak a havernak 2 milláért’. Eközben a közgyűlésben beszélni is alig tudó „agysebészek”, a legalapvetőbb jogi szövegeket sem értő zsenik, vagy a várost egyszer már csődbe vivő alakok ülnek, és nagy bölcsen döntenek Pécs és a pécsiek sorsáról.

Mitől lenne jobb a város, a rendszer, az itteni élet, ha csak a nevek és arcok cserélődnek, az elvek és az egész rendszer nem? Vegyük észre: sajnos nagyon sokan vannak az ellenzéki térfélen akiknek nem a Nemzeti Együttműködés Rendszerével van bajuk, csupán azzal, hogy nem ők ülnek a húsosfazéknál. Pécs példáján látszik: nem a NER-t akarják ők leváltani, csak a NER tagjait. A különbség pedig óriási.