Bognár Szilvia távozott az alpolgármesteri posztból, helyét Zag Gábor illetve Nyőgéri Lajos vették át. Forró, indulatos közgyűlésen vagyunk túl, az eseményekkel kapcsolatosan Dr. Kóbor Józsefet, az LMP képviselőjét kérdeztük.

– Az Ön szemszögéből nézve, mint sem a városvezetéshez, sem a Fideszhez nem tartozó képviselő, elmondaná, hogy mi történt a mai közgyűlésen?

– Egy elég gusztustalan belháborúság pillanatnyi lezárása. A „Mindenki Pécsért Egyesület” egyben kapta meg a pécsiek támogatását, ugyanakkor utólag „pártfrakciókká osztódtak”, és koalíciónak adják elő magukat. Azt azonban máig nem tisztázták – és szerintem maguk sem értik, tudják – polgármesterestül – hogyan kezeljék ezt a helyzetet. „Koalíciós
szerződés” (ami nincs) vagy a Városháza Szervezeti és Működése Szabályzata, vagy mi alapján? Semmi stabil megoldást nem találtak eddig.

A belharc itt most a nyomuló MSZP-sek (Jobbikkal együtt), ill.  – akik már rendelkeznek zsákmánypozíciókkal, erőforrásokkal, pénzzel  – a DK, illetve a Momentum között, akik meg keveslik ezeket, illetve kifogásolják a beleszólás jogát, a transzparencia hiányát. Utóbbiakat
az LMP is, természetesen, amely csaknem 7%-os önkormányzati választási eredménye ellenére (az LMP szavazói sem a Fideszre szavaztak), gyakorlatilag ki van rekesztve.

Ezt mutatja a „12 pont” ügye , aminél az aláírók többségét ledarálták vagy megvették.. És az, hogy Péterffyék tűzön-vízen keresztülvitték a rengeteg okból támadható Nyőgéri Lajos alpolgármesterré történő véglegesítését.

– Mit szól Bognár Szilvia leváltásához, illetve Nyőgéri és Zag kinevezéséhez?

– Bognár Szilviát véleményem szerint eredetileg kommunikációs és társadalmi kapcsolattartási célra „szánták”, és nyilván nem tetszett Péterffynek és a szálakat mozgató baloldali rangidős „vezéreknek”, hogy önálló véleménye és irányvonala is van, amit vállal: így például városi cégvezetők megválasztásánál, és számos más ügyben is. Magyarán
nem tetszett neki – sem – hogy  káderekkel árasztják el ezeket a pozíciókat.

– Beszélhetünk transzparenciáról a mai nap után? Mennyire aggályos, hogy pár perccel a közgyűlés kezdete előtt vették fel az erről szóló kérdéseket?

– Ez nyilván egy politikai kutyakomédia. Én a hozzászólásomban pont arról beszéltem, hogy ez újabb erkölcsi-morális lejáratása az összefogásnak, aminek ugyebár országosan is Fideszt kellene buktatnia. Most viszont a Fidesznek adták fel megint a magas labdák tömegét.
 – A DK vajon mi miatt árulta el Bognárt? Zag nem is olyan régen aláírta az ominózus 12 pontot, ráadásul országgyűlési képviselő-jelöltről van szó.

– Jó kérdés. Zag Gábor nyilván azért, mert kapott egy alpolgármesteri pozíciót – Bognár Szilviáét. A DK meg nyilván úgy gondolta, hogy ő nem lesz „problémás” , mint Bognár Szilvia.

– Az LMP kész együttműködni a jövőben Bognár Szilviával?

– Mindenképpen – megkockáztatom, mint képviselő a képviselővel sokkal jobb lehetőségek lesznek erre. Saját bevallása szerint „szabadabbnak” érzi magát.  Ugyanakkor remélem, hogy a portfólióját megöröklő Zag Gáborral is konstruktív módon tudunk együttműködni – például a Régióbizottsági képviselettel kapcsolatos ügyekben.

– Az LMP – amennyiben nem titkos – miképpen szavazott a fenti ügyekben?

– Mi elutasítottuk ezeket.