A Fővárosi Törvényszék megállapította: hazudott a kormányszóvivő a 2019. február 12-én tartott sajtótájékoztatóján, amikor azt állította, hogy Demeter Márta minősített adatokat szivárogtatott volna ki annak érdekében, hogy pártpolitikai előnyhöz jusson. – írja Schiffer András, a Facebook oldalán, aki Demeter ügyvédje az ügyben.

Demeter Márta 2018 szeptemberében írásban kérte számon a kormány minisztereit, miután a kecskeméti repülőbázis repülési naplójának adataiból kiderítette, hogy Orbán Viktor egyik lányát egy katonai géppel szállították haza Ciprusról – szabályellenesen. A kérdéseit a közösségi oldalán is közzétette.

A Központi Nyomozó Főügyészség még novemberben emelt vádat a képviselő ellen, amely szerint a nyilvános írásbeli kérdéssel Demeter Márta törvényellenesen járt el, hiszen ezek az adatok nem minősülnek publikusnak. A képviselő szerint azonban nem követett el hivatali visszaélést, hiszen az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként az a munkája, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalom működését.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága a vizsgálat során megállapította, hogy a Demeter Márta által publikált adatok nem helytállóak, mivel csupán egy névrokonságról van szó Orbán Viktor családjával kapcsolatban, és nem a miniszterelnök lánya az említett személy.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent, így az Országgyűlés további döntésig felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát.

A bíró zárt tárgyalást rendelt el védett adatokra hivatkozva, így a sajtó munkatársai nem lehettek jelen a tárgyaláson.

Demeter Márta a tárgylást követően a Jövő TV kérdésére elmondta, hogy:

AZ ÜGYÉSZSÉG VÁDIRATA ANNAK A POLITIKAI AKARATNAK A BIZONYÍTÉKA, AMI MA VEZETI AZ ORSZÁGOT

A képviselő ennél több információt nem mondhatott, a tárgyalás későbbi időpontban folytatódik. (via jovotv.hu)