Idegenvezetővel tett ingyenes sétán ismerhetjük meg a római kori Pécset, megnézhetjük a Cella Septichora Látogatóközpontban újonnan nyílt kiállítást és kifejezetten a Régészet Napja alkalmából egy napig látogatható a két cella trichora is. Június 18-20. között megelevenedik a múlt!

A Régészet Napja központi tematikája 2021-ben a „különleges helyek” címet kapta. Ebből az alkalomból június 19-én 17 órától ingyenes, exkluzív idegenvezetésen ismerhetnek meg különleges, máskor nem látogatható helyszíneket az érdeklődők.

Ennek során felfedezhetik az ókeresztény temető területén előkerült két cella trichora épületet. A korábban, a 20. század első felében feltárt sírépítmény a Püspöki Palota épülete és a Székesegyház délnyugati tornya között helyezkedik el, amely most kivételesen a Régészet Napja alkalmából látogatható Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régészének vezetésével. A program ingyenes, de regisztrálni szükséges az info@pecsorokseg.hu címen.

„Séta a római kori Pécs (Sopianae) nyomában” címmel június 20-án 17 órától rendhagyó, ingyenes sétán vehetnek részt az érdeklődők. Ennek során az egykori római kori város és vonáskörzetéhez tartozó fontosabb épületek helyét kereshetik fel idegenvezető segítségével. A korabeli város felfedezésében a régészeti kutatások, fennmaradt feliratok és az ezekre alapozott történetek mellett segítséget nyújt majd a résztvevők számára az okostelefon, amit érdemes lesz elhozni. A készülék segítségével azonosíthatóvá válnak az egykori római kori épületek helyszínei, valamint az épületek 360 fokban forgatható 3D-rekonstrukciói. A program ingyenes, de regisztrálni szükséges az info@pecsorokseg.hu címen.

Májusban Sopianae lakóinak személyes tárgyaival és a város egykori lakójának földi maradványával bővült a Cella Septichora Látogatóközpont. Az új kiállítást június 18-án 16 órától idegenvezető segítségével is megismerhetjük az „Amiről a sírok mesélnek…” című tárlatvezetésen.

Az érvényes rendelkezések szerint beltéri helyszíneink védettségi igazolvánnyal látogathatók. A „Séta a római kori Pécs (Sopianae) nyomában” című kültéri programon igazolvány nélkül is részt lehet venni.

Részletek: https://www.pecsorokseg.hu/programok/a-regeszet-napjai-2021