2021. június 20-án, idén immár hatodik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Örökség Intézete az Emlékhelyek Napja országos programsorozatot.

Az évek óta sikeresen zajló rendezvényhez idén is csatlakozott majdnem az összes magyarországi nemzeti és történelmi emlékhely, így június 20-án, vasárnap az ország szinte valamennyi jelentős történelmi helyszínén színes programokkal várják az emlékezni, és a  kikapcsolódni vágyókat.

SZIGETVÁRI VÁR

Helyszín: 7900 Szigetvár, Vár u. Időpont: 2021. június 20.

Programok:

11.00. Ünnepnap megnyitása a Nemzeti Emlékhely sztélénél. Köszöntőt mond: Dr. Vass Péter polgármester

11.15-től kétóránként tárlatvezetés a Hadtörténeti Múzeumban és a Türbekiállításon

11.30. A vár új turisztikai attrakcióinak bemutatása (pincebörtön, barokk óratorony kilátója)

12.00. Katonai tiszteletadás IV. Zrínyi Miklós sírfedlapjánál

13.00. Somogyi Győző, Kossuth- díjas grafikus és festő, a Nemzet Művésze állandó kiállításának megnyitója a Szigeti Veszedelem illusztrációiból

14.00. „Szigetvár helye a nemzeti emlékezetben” Dr. Varga Szabolcs előadása

13.00-tól Hőspróba (jelentkezni lehet 12.45-ig a pénztárnál)

13.00. Hagyományőrzők XVI. századi viselet- és fegyverbemutatója

16.00. Családi kincskereső verseny eredményhirdetése

16.15. Hagyományőrzők XVI. századi viselet- és fegyverbemutatója

17.00 „Analóg utazás” a 71PA együttes új műsorának bemutató koncertje 

Gyerekeknek egész nap folyamatosan népi játszóház

Belépőjegy: INGYENES

MOHÁCSI NEMZETI EMLÉKHELY

Helyszín: 7785 Sátorhely külterület Időpont: 2021. június 20.

Programok:

9.00 Emlékhely nyitása
Egész nap látogatható a sírkert, valamint a kiállítás. A sírkertben előre bejelentkezett csoportok szakvezető segítségével ismerhetik meg az emlékhely, valamint a mohácsi csata történetét.  A gyerekek kézműves foglalkozás keretében, szakember segítségével emléktárgyakat készíthetnek, amelyeket haza is vihetnek a látogatás után. Történelmi hagyományőrzők fegyverbemutatója során a középkor fegyvereit ismerhetik meg a látogatók. 
A nap folyamán régészeti szakvezetés várja az érdeklődőket a feltárt tömegsírnál. Az idei Emlékhelyek Napja legnagyobb szenzációja, hogy folytatódik a tömegsírok régészeti feltárása, antropológiai vizsgálata              

17.00 Rákász Gergely orgonaművész hangversenye

18.00 Emlékhely zárása

Belépőjegy:

Felnőtt 1800 Ft/fő, kedvezményes 1500 Ft/fő,
előzetesen bejelentkezett csoportok esetén (Bejelentkezés min. 48 órával a csoport érkezése előtt és max. 10 perc késés esetén!)
felnőtt 1500 Ft/fő, kedvezményes 1200 Ft/fő,                                  

Családi kedvezmény: egy vagy két felnőtt + két vagy több gyermek esetén a 2. és minden további gyerek jegyének ára 500 Ft/fő.
NOE tagsági kártyával a 3. és további 14 év alatti gyermekek ingyenes belépésre jogosultak, Rákász Gergely orgonaművész hangversenye ingyenes. 

Néhány szó az emlékhelyről:

1526. augusztus 29-én a Mohács melletti síkságon az I. Szulejmán szultán vezette, 75-80 ezer főnyi oszmán-török haderő döntő győzelmet aratott II. Lajos magyar uralkodó 25 ezer fős, német, cseh és lengyel csapatokkal kiegészített hadserege felett. A csata áldozatainak tömegsírjai a nemzeti sírkert részei. A „mohácsi vészt” követően a középkori Magyar Királyság hatalmi helyzete megváltozott, és alig másfél évtizeddel később az ország gyakorlatilag három részre szakadt. Az el nem foglalt nyugati és északi részeken a magyar király országolt, keleten az erdélyi fejedelemség viszonylagos önállóságot őrzött meg.

PÉCS, SZÉKESEGYHÁZ, PÜSPÖKI PALOTA ÉS A KÖZÉPKORI EGYETEM

Helyszín: 7621 Pécs, Dóm tér 1. Időpont: 2021. június 20.

Program: 14.00 Séta a székesegyház körül

Pécs székesegyháza mai neoromán formáját Dulánszky Nándor pécsi püspök (1878-1896) idején, az 1882-91 között zajló átépítése után nyerte el. A székesegyházról készült egy-egy régi fotó vagy metszet felbukkanása során meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a templom a maitól mennyire eltérő képét mutatta az idők folyamán. Az Emlékhelyek Napja alkalmából ezt az élményt kívánjuk megosztani látogatóinkkal, bemutatva a török kiűzése utáni, majd a 19. század elején a Pollack Mihály tervei alapján megvalósult építkezés eredményét, és a székesegyház mellett ma is látható Bartalits Mihály által faragott apostolszobrokat. Találkozás a Székesegyház nyugati bejáratánál 

Belépőjegy: 1900 Ft/fő

Néhány adat az emlékhelyről:

A pécsi püspökséget I. (Szent) István az első egyházmegyék között alapította 1009-ben. A többször átépített székesegyház mai formáját a 19. század végén nyerte el. Valószínűleg a szintén 11. századi eredetű püspöki palotához kapcsolódott Magyarország első egyeteme, amelyet Vilmos püspök és I. (Nagy) Lajos kezdeményezésére alapítottak 1367-ben.

Forrás: emlekhelyeknapja.hu

Fotó: Hegedüs Tünde