A hőmérő higanyszála máris bőségesen 30 fok fölé ugrott. A meteorológia a következő napokra sem ígér enyhébb napokat. Sőt, egyre emelkedik a hőmérséklet. Néhány ötletet, javaslatot kínálok az alábbiakban arra, hogy hogyan is könnyítsük meg a forró időszak nehéz óráit.

1, Igyunk teát! Az ázsiai országokban úgy tartják, hogy nagyon jól hűsít a tea fogyasztása. Ők a forró napokban kedvelik a meleg krizantém teát.  Számunkra ez egy kissé morbit, hát igyunk helyette a mentateát! megkönnyíti a légzésünket is. Egy biztos, ne fogyasszunk alkoholt, mert az dehidratálja a szervezetünket. Tea helyett megoldás a tiszta víz, ásványvíz vagy limonádé fogyasztása. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitel!

2, A melegben nem igazán jön meg az étvágyunk. Ajánlott a nagy hőségben a gyakori, kis mennyiségű étkezés. A nehéz illetve a nagy fehérjetartalmú ételeket, amelyek szintén növelik a hőtermelést jó ilyenkor kerülni. Helyette fogyasszunk sok idény gyümölcsöt, zöldséget, könnyű levest, főzeléket. Mellőzzük az erős fűszerezést!

3, Használjuk ki a lázas időszak tapasztalatait, kössünk a csuklónkra, bokánkra hideg vizes borogatást. A borogatással fő eret hűtünk, ami nagyszerűen segíti lehűteni a vérünket, a szervezetünket.

4, Zuhanyozzunk minél többet! Hűtsük a testhőmérsékletünket. A víz ne legyen túl hideg, mert könnyen megárthat, de mindenképpen jóval hidegebb legyen a frissítő zuhany vizének hőmérséklete a sajátunknál. Lefekvés előtt szinte kötelező.

5, Amennyiben lehetőségünk van rá, igyekezzünk a hűvösebb helyiségekben, pincében, alagsorban vagy légkondicionált terekben tölteni a nap java részét. A tetőtereket mellőzzük.

6, Nagyon fontos kérdés a szellőztetés. Napközben ne engedjük be a 25 fokos szobánkba a kinti 35 fokot, mert csak sokkal rosszabb lesz. Várjuk meg amíg este lehűl a levegő, illetve a hajnali frissességet engedjük be a szobákba.

7, A sportolás sem ajánlott ilyen hőségben, a tűző napon. Ha elmaradhatatlan, akkor igyekezzen mindenki reggel 7 óra előtt letudni a napi kilométereket.

8, Természetesen nem zárkózhatunk be állandóan a pincébe. Mindenképpen könnyű nyári ruhákat viseljünk, ha kimegyünk a szabadba. Hanyagoljuk a farmert, szövetnadrágot. Hordjunk ezekben a napokban szellős, vékony anyagból készült ruhákat, öltözéket. Ne feledjük otthon a napszemüveget, kalapot, sapkát, napernyőt, legyezőt.

9, Kerüljük a nehéz zsíros testápolókat, helyette magas faktorszámú, könnyen felszívódó krémeket használjunk.

10, Éjszaka használjunk pamut- vagy tollpárnát, könnyű paplant, mert a műszálas termékek nem szellőznek megfelelően, de helyette magukba szívják és megtartják a forróságot.

Fotó: pixabay.com