Brit diákok, aktivisták és tudósok tartottak tiltakozó akciót szombaton este a Science Museum (természettudományi múzeum) épületében Londonban – írja a Mérce. A tüntetők célja az volt, hogy egész éjszakára elfoglalják az épület előterét, mivel a múzeum a Shell olajvállalattal lépett szponzori kapcsolatba.

Az ügy előzménye, hogy egy holland bíróság májusban kimondta, hogy a Shell megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének élethez való jogra vonatkozó cikkelyeit és a Párizsi Klímaegyezménybe foglalt 1,5 Celsius-fokos határt. Névleg ugyan és látványos álmegoldásokkal (ez a greenwashing, magyarul zöldrefestés) igyekeznek úgy tenni, mintha törődnének a környezetvédelemmel, de valójában a cég 2030-ra 20%-kal akarta növelni a fosszilis tüzelőkkel kapcsolatos tevékenységeit. A májusi ítélet ezért arra kötelezte a vállalatot, hogy 2030-ig 45%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását a 2019-eshez képest.

Ezt követően a londoni múzeum egy kiállításra lépett partnerségre a Shell-lel, amelynek címe: „A bolygónk jövője”. A kiállításon olyan technológiákat mutatnak be, amelyekkel a szénhidrogének visszanyerhetőek, illetve egyéb természetes megoldásokat is bemutatnak. A szombati demonstráció célja az volt, hogy az olajvállalat szponzorációját utasítsák el.

A demonstrációt szervező  UK Student Climate Network (UKSCN) egy a múzeumhoz intézett nyílt levelében így fogalmazott: „Az a tény, hogy a Shell, ami a fosszilis energia-felhasználásban továbbra is erősen érdekelt, pénzügyileg támogat egy kiállítást, ami a klímaváltozás megoldási lehetőségeiről szól, visszataszító.”

Az akciónak végül a 30 rendőr vetett véget, akik a kiérkezésük után állítólag börtönnel fenyegették meg az aktivistákat, ha nem hagyják el a múzeum területét. mintegy 30 rendőr vetett véget, akik az aktivisták beszámolói szerint börtönnel fenyegették őket, ha nem hagyják el a helyszínt.

Forrás: Mérce, Guardian