Egy tanulmányban Michael Rampino, a New York Egyetem munkatársa és kollégái a Föld pulzusát akarták megmérni. A kifejezés a legjelentősebb geológiai események ciklikusságára utal, az okát viszont nem sikerült még kideríteni. Ebben sikerült előrelépést tenni Rampinoéknak.

A kutatók az elmúlt 260 millió év 89 jól ismert nagy geológiai történését vizsgálták. Az események közé tartoztak többek között a hatalmas vulkánkitörések, a tengerszint ingadozásai, vagy éppen a tömeges kihalások. Az eredmények alapján az érintett periódusban az események lazán csoportosultak tíz különböző időpontban, és nagyjából 27,5 millió évenként egy-egy csúcsot alakítottak ki.

Azt egyelőre viszont nem tudják, hogy mi szabályozza ezt az ismétlődést. A kutatók szerint az egyik lehetőség az, hogy a Föld belső dinamikája befolyásolja a globális lemezmozgásokat, illetve az éghajlatot. Egy másik lehetséges ok a bolygó Naprendszeren, illetve galaxison belüli keringése lehet.

A mérések alapján az a vélemény alakult ki, hogy a legutóbbi nagy geológiai átalakulások 7 millió éve zajlottak. A fentiek alapján tehát nem kell aggódnunk, hogy megváltozik a bolygónk, hiszen még 20 millió év nyugalom vár ránk. Rampinoék szerint az adataik statisztikai alapon bizonyítják, hogy létezik a ciklikusság, amit sok geológus inkább csak véletlenszerű eseményeknek tud be.

Forrás: 24.hu