A Polaris Solutions nevű izraeli cég a Védelmi Minisztériummal együttműködve egy olyan álcázási technológiát fejlesztett ki, amely gyakorlatilag láthatatlanná teszi a katonákat a harctéren. A Kit 300-ra keresztelt álcázó lepel különleges, erre a célra kifejlesztett anyagból készült – értesült a zsido.com.

A cég szerint a piacon nincs a termékükhöz fogható anyag, ezért már több országban nyújtottak be szabadalmi kérvényt: „Amennyire csak tudjuk, vagy amennyire belelátunk a világ más hadseregeibe, mi nagyon egyedülállóak vagyunk” – nyilatkozta Ászáf Picciotto, a Polaris Solutions társalapítója és elnöke.

A pehelykönnyű lepel speciális anyagból készült, melyet fémekből, polimerekből és mikroszálakból alkottak. A TVC rövidítéssel jelzett anyag a szabad szem, de még a hőkamerák elől is elrejti viselőjét, vagyis számos katonai hadműveletben nagyon hasznos védekezési módot jelenthet.

Az ötlet a 2006-os második libanoni háború során született, amikor Picciotto az izraeli hadsereg egy különleges egységében szolgálva tapasztalta, hogy a katonáknak sokkal hatékonyabb védelemre van szüksége az ellenség hőkameráival és éjszakai látást is lehetővé tevő eszközeivel szemben. A Polaris Solutions végül 2010-ben alakult meg, a központja jelenleg a tengerparti Készárijá (Caesarea) városában van. A „láthatatlanná tevő köpeny” mellett vastag, mindennek ellenálló textileket és egyéb harcászati termékeket is forgalmaznak.

A Kit 300 kifejlesztésével az volt a céljuk, hogy a harctéren megvédjék a katonákat az egyre újabb és modernebb technikákkal szemben. „Az álcázóhálók nem sokat változtak az elmúlt ötven évben” – mondta Jonatán Pinkász, a cég marketing-igazgatója. – „Új anyagot akartunk létrehozni. Így született meg a TVC.” A leplek egyik oldala sűrű növényzetben, másik oldala sivatagos környezetben rejti el használóját. Speciális egyéni igényeket is ki tudnak elégíteni a vásárló szükségletei és a földrajzi paraméterek tükrében.

A vastag anyag szorosan felcsavarható. Vízálló, árnyékot is ad, sőt, hordággyá alakítható a sérült katonák szállítására. Az anyagnak további egészségügyi haszna is van, magyarázta a marketing-igazgató. Teherbírása 250 kg, használható sínként törött csont rögzítéséhez, és kihűlést megakadályozó takaróként is kiváló.

Noha a vállalat TVC termékei egyedülállóak, a közelmúltban más technológiai újítók úttörő kísérleteket tettek a lopakodó anyagok versenyében. Tavaly a HyperStealth Biotechnology Corporation kanadai vállalat bemutatta a Quantum Stealth nevű fényhajlító anyagot, amely használatával olyan hatást kelt, mintha valóban eltüntetné a viselőjét. A vállalat a találmányt „szélessávú láthatatlanná tevő köpenynek” nevezi, bár hatékonysága nagyban függ attól, hogy milyen szögtől és távolságtól nézik.