Megnyílt a Rákóczi Szövetség és a Tabu Sailing Team vitorlás egyesület külhoni magyar fiataloknak szervezett vitorlástábora csütörtökön Orfűn.

Szili Katalin, a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a megnyitón azt hangsúlyozta, hogy a Máramarosszigetről és Nagybányáról érkezett 22 diák nemcsak a környezet szépségeivel ismerkedhet, hanem olyan készségekre tehet szert, amelyek egész életükben elkísérik őket.

A Rákóczi Szövetség a nemzet kovásza, harminc éve olyan missziót vállal fel, amelyben beiskoláztatási programok, nyári tárborozások szervezése is szerepel – fogalmazott. A miniszterelnöki megbízott briliánsnak nevezte a vitorlástáborok ötletét, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a megrendezése hagyománnyá válik.

Nyitottak arra, hogy ha van készség, lehetőség, más sportágakban is segítsék hasonló táborok szervezését – jelezte. Szili Katalin újságírók érdeklődésére szólt arról is, hogy a Rákóczi Szövetség táboraiban lehetőség van a Kárpát-medencében tömbben, szórványban vagy bárhol a világon diaszpórában élő és magukat magyarnak valló fiatalok találkozására.

A szövetség programjai a nemzeti identitáshoz fontos kínálatot nyújtanak a nemzet tagjainak üdülésben, szórakozásban, tudásszerzésben – mutatott rá. Úgy vélte: „ez elengedhetetlen, hiszen felelősséggel tartozunk, felelősséget viselünk egymásért”, és jó érzés, hogy a nemzeti összetartozás nem csak azért van, mert az alaptörvényben szerepel, „hanem így is érezzük”.

Szili Katalin kitért arra: a kormány nemzetpolitikájának egyik fundamentuma, hogy mindenkinek biztosítsa a szülőföldön maradást, a szülőföldön boldogulást, gyarapodást. Ehhez hozzátartozik, hogy mindenki az anyanyelvén jusson hozzá az oktatáshoz, anyanyelvén kapja meg saját kultúráját, de ez csak összefogással biztosítható – jelentette ki.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke közölte: a szervezet programjai évente ötezer diáknak és pedagógusnak biztosítanak lehetőséget az együttlétre, az élményszerzésre, ezek közül az idén második alkalommal Orfűn, Tihanyban és Nyékládházán 150 fiatal részvételével zajló öt vitorlástábor vált az egyik legnépszerűbbé.

Az orfűi tábor résztvevőihez szólva emlékeztetett rá: a szövetség fontos célja, hogy a külhoni magyar, vagy részben magyar családokban a szülők magyar iskolába írassák gyermekeiket. „Kérlek, beszéljetek az itt szerzett élményeitekről és mondjátok el ismerőseiteknek: ha van iskoláskorúvá váló gyerek a családjukban, ne féljenek őt magyar iskolába íratni, mert ez a gyereknek és a közösségnek is jó” – mondta.

Kollár Lajos egyetemi tanár, a Tabu Sailing Team elnöke felidézte, hogy a külhoni magyar diákok magyarországi nyári vitorlástáborának ötlete 2019-ben, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen még a Magyar Vitorlás Szövetség elnökeként tartott előadásán merült fel. Magyarországra visszatérve megkereste Csáky Csongort, aki rögtön az ügy mellé állt, majd Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és vitorlásklubok is támogatásukról biztosították – idézte fel.

MTI