A mai Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, hogy 5,5 millió beoltott után megszüntetik a kötelező maszkhasználatot. A belső terekben sem lesz szükséges maszkot viselni és nem kell védettségi igazolvány majd a szállodákba, az éttermek, a fürdőkbe és a strandokra sem. A védettségi igazolványok használatát viszont a tömegrendezvényeken továbbra is fenntartják. Gulyás szerint 3-5 nap alatt elérjük ezt a számot.

Gulyás Gergely szerint ma meglesz az 5 millió 450 ezer beoltott, innentől kezdve minden azon múlik, hogy hányan veszik fel még az oltást és mikor kapják meg az első dózist valamely oltóanyagból. Az elmúlt napokban körülbelül 10 ezer embert oltottak be átlagosan az első adaggal, ha ez így marad akkor valószínűbb az öt, ami azt jelenti, hogy a jövő hét elején lehet meg az újabb enyhítésekhez szükséges szám.

A miniszter kitért az uniós digitális zöldkártyára is. Ezzel kapcsolatban a kormány tájékoztató kampányt fog folytatni, a zöldkártya várhatóan július elsejétől lesz elérhető, de még folynak a tárgyalások. Lehet papír alapú vagy digitális, de a szomszédos országokba már ezek nélkül is lehet utazni. A kártya nemcsak az oltás tényét, hanem a betegségen való átesést illetve a negatív PCR-teszteket is mutatni fogja.

Forrás: 24.hu