Napjainkban igen felkapott téma lett az emberek között a zöld energiára való áttérés. Ennek érdekében rengetegen keresnek fel bizonyos napelemekkel foglalkozó cégeket. Azonban nagyon sokan nincsenek tisztába azzal, hogy mi is van pontosan ennek a hátterében és mennyi munkával is jár egy rendszer telepítése.

Első körben fontos megemlíteni azt, hogy az illetőnek magának kell ajánlatot kérnie egy adott rendszeren keresztül. Ezután egy adatlap generálódik, amin keresztül az értékesítő felveszi az ügyféllel a kapcsolatot. Miután az egyeztetés megtörtént, akkor egy előzetes árajánlat kerül kiadásra.

Ez csak akkor lehet végleges ajánlat, ha egy helyszíni felmérés során az ott dolgozó illető megbizonyosodik arról, hogy a tető alkalmas-e a rendszer felhelyezésére. Ennek rengeteg feltétele van, amelynek stimmelnie kell, mint pl.:
– a szarufa nagysága minimum 6×6 cm kell legyen és nem lehet kör alakú
– pala tetőre nem lehet napelem rendszert felhelyezni, kivéve abban az esetben, ha van rajta zsindely
– megfelelő méretűnek és minőségűnek kell lennie ahhoz, hogy a becsült napelem darabszám felhelyezhető legyen
– a legoptimálisabb, ha semmilyen árnyék nem fedi a tetőt, ha ez még is megtörténik, akkor úgynevezett optimalizálók felhelyezése lesz szükséges.
– a mai rendeletek értelmében 2,5 kW-nál nagyobb rendszerhez már 3 fázis kiépítése szükséges, ha ez nincsen.

Mindezek mellett természetesen rengeteg olyan apró dolog van, amelyre a szakember mindenképpen felhívja a figyelmet. Annak érdekében, hogy a telepítés sikeres lehessen.

A helyszíni felmérést követően jön el az az időszak, amikor az ügyfélnek eljön a várakozás ideje, ugyanis ilyenkor bekerül az e-onhoz egy engedélyeztetési kérelem, amely alapján elbírálja, hogy szükség van-e korszerűsítésre. Ennek ideje 15 maximum 30 nap. Mindezek alatt megtörténik a szerződéskötés, illetve a tervrajzok megrajzolása, amely a mérnökökhöz kerül tovább.

A telepítés átlagosan a szerződéskötéstől számított 2-3 hónapon belül történik meg. Természetesen minden cég más időintervallumot vállal, amit teljesíthetőnek gondol.

Teljesítési igazolással igazolja az ügyfél a telepítés készen létét, ezután a számlázás és a készre jelentés történik az e-on felé. Ezután pedig kijönnek és egy oda-vissza órát szerelnek be. A napelemes rendszer ugyan készen van, de amíg az oda-vissza óra beszerelése nem történik meg, addig nem termel.

Annak ellenére, hogy ez egy hosszasabb folyamat, rengeteg pozitívum szól mellette. Hiszen az ingatlan értéke megnövelésre kerül, a villanyszámláknak búcsút mondhatunk.