Ahogyan az előző levendulás cikkünkben már említettük, 2021. június 26-án és 27-én rendezték meg Újpetrén a Levendulaszüretet, pontosabb megnevezésén „Levendulaszüret – Szedd magad – Újpetre 2021

A baranyaiak ezúttal is jól jártak, mivelhogy nem volt kötelező elutazniuk egészen Tihanyig, ahhoz, hogy egy ilyen élménnyel tudjanak gazdagodni, ugyanis Újpetrén (amely Pécstől mindössze 22 km-re fekszik) ugyancsak megrendezésre került az illatos lila virág fesztiválja.

A helyszínen, 6 éve telepített 1600 tőből álló levendulás várta a látogatókat, mint minden évben. Az odajutásra is gondoltak a szervezők, ugyanis a faluban kihelyezett táblák segítségével tudtak odatalálni az érdeklődök. A helyszínen biztosítottak vágóeszközöket a levendulák helyes leszakítására, illetve a kedves vásárlók válogathattak levendulás szappanok, szörpök és lekvárok sokaságából is. (Érdemes az ilyen alkalmakkor az első napot kifogni, és részt venni az eseményen, ugyanis a fesztivál végére megeshet, hogy kifogyott a készlet kedvenc szörpünkből… ) Mindemellett pedig, ebben a nagy nyári forróságban hűsítő itallal is kiszolgáltak bennünket a melegszívű szervezők, akik a nap végére egy levendulás szörp recepttel is megajándékoztak bennünket.

A kilátás gyönyörű volt, ahogyan minden a lila szín árnyalataiban pompázott. Meglepetésünkre, találkozhattunk még a virágokon kívül lovakkal, kutyákkal, pillangókkal illetve méhekkel is. Amennyiben pedig itt tartunk, fontos megemlítenem, hogy aki allergiás a méhcsípésre, annak megfontolandó, hogy ellátogat-e az eseményre vagy sem, hiszen minden virágra jutott minimum két méh. Azonban elmondható, hogy a rovarok ilyenkor nem velünk, emberekkel foglalkoznak, hanem csak a virágokra koncentrálnak, így valamennyire biztonságban tudhatjuk magunkat.

Hogy máshogy lehetne jobban bemutatni egy ilyen gyönyörű látványt, mint képekkel és videókkal, így itt van néhány, ami alapján el lehet dönteni, hogy érdemes-e jövőre is meglátogatni a szüretet, vagy sem. (Megsúgom, egyszer mindenképpen tenni kell egy próbát 😉 )