Továbbra is elképesztő meleget ígérnek, csütörtökig nem kizárt a 35 fok feletti hőmérséklet sem. Múlt héten már azt reméltük, hogy véget ér a júniusi hőhullám, de ez sajnos nincs így. De normális ez így? – tette fel a kérdést a köpönyeg.hu is.

A cikk szerint a hőhullám teljesen természetes dolog, nem csoda, hogy sokan úgy vannak vele, volt már ilyen, lesz is még. Ugyanakkor ami a problémát okozza, az ennek az ideje és főleg a hossza. A valaha volt legmelegebb, amit normál helyen (tehát nem egy vulkán belsejében például) mértek a Földön, az 54.4 fok, ezt a beszédes Death Valley-ben (Halálvölgy) volt, az Egyesült Államokban. Ez ugyan idén nem dőlt meg, de Las Vegasban például 45 fokot, Phoenixben 48-at, Palm Springsben pedig 50 felett mértek! És ez csak Amerika!

Három ilyen érték egy ilyen rövid időszak alatt több, mint aggasztó. Illetőleg az is igaz, hogy a korábbi hőhullámok rendre egy-két hónappal később következtek be. A hőhullámok intenzitása és hossza is megnőtt, ami kétségtelenül összefügg a klímaváltozással.

Persze nem kell egészen Amerikáig elmennünk, hogy szembesüljünk a problémával. Magyarországon is sorra dőltek meg a rekordok, például a valaha mért legmelegebb júniusi nap is 2021-ben volt. Fülöpházán kereken 40 fokot mutatott a hőmérő, ilyen forróságot az 1901-es fennállása óta nem mért az OMSZ!

Az éghajlat-szakértők egyetértenek abban, hogy az a típusú hőhullám, ami ilyen hosszan, ilyen magas hőmérséklettel nem tekinthető normálisnak. Amíg pedig a párizsi klímacélok nem teljesülnek, addig sok változásra nem számíthatunk. Sajnos úgy néz ki, hogy kénytelenek leszünk hozzászokni az ilyen hosszú forró és száraz nyarakhoz, amikor már az árnyékban is elviselhetetlen a meleg.

Forrás: Köpönyeg.hu