A Facebook tőzsdei értéke először haladta meg az 1 billió dollárt, miután a technológiai óriás győzelmet aratott az amerikai bíróságon kettő monopóliumellenes perben. A hétfői bejelentést követően a cég részvényárfolyama 4,2 %-kal magasabbra ugrott. Ezzel ötödikként csatlakozott azokhoz az amerikai techóriásokhoz, akiknek sikerült ezt a mérföldkövet elérniük.

A Facebook szinte a teljes bevételét a személyre szabott hirdetésekből szerzi, amelyeket a Facebook és az Instagram közösségi hálózatok felhasználói számára jelenít meg. Emellett a vállalat egy növekvő hardverüzletággal is rendelkezik, melyeket még 2021-ben tervez forgalomba hozni.

Az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC – Federal Trade Commission) és az államügyészek koalíciója még tavaly decemberben indított pert a Facebook ellen, miszerint monopolhelyzete veszélyezteti a versenyt. A hatóság antitröszt-keresetével az Instagram és a WhatsApp eladására akarták kényszeríteni a vállalatot, ám hétfőn elutasították a monopólium ellenes panaszt. James Boasberg a Kolumbiai Kerület amerikai kerületi bíróságának bírája szerint az
FTC jogilag nem tud felmutatni kellő bizonyítékot, miszerint a Facebook monopóliumhatalommal rendelkezik. A bíró a következőket írta az üggyel kapcsolatban: „Bár a bíróság nem ért egyet a Facebook összes állításával, abban azonban egyetért, hogy az ügynökség panasza jogilag elégtelen, ezért el kell utasítani.” A bíró úgy döntött, hogy módosító panaszt kellene benyújtani, amihez némi támpontot is fűzött. Az FTC keresetében nem volt képes felmutatni a Facebook piaci részesedésének kiszámításához használt mutatókat és metódusokat. A „hatvan százalékos plusz” állítás így jogilag homályos. Az FTC július 29-ig új panaszt nyújthat be.

A Facebook szóvivője elmondta: „Örülünk annak, hogy a mai döntések elismerik a Facebook ellen benyújtott kormánypanaszok hibáit.” Az FTC szóvivője szerint az ügynökség „alaposan felülvizsgálja a véleményt, és értékeli a legjobb megoldást”. – írja a Reuters.

A bíró külön elutasította a 46 állam által indított pert azzal az indokkal, hogy a 2012-es Instagram és a 2014-es WhatsApp felvásárlását követően túl sokáig vártak az igényeik előterjesztésére. A bíró számukra nem adott lehetőséget a panaszuk kiegészítésére.

A Facebook ellen továbbra is perek zajlanak az Egyesült Államokban, pénzügyi teljesítmény mindez azonban nem mutatkozik. A Mark Zuckerbert által 2004-ben alapított Facebook mindössze 17 éves fennállása után legfiatalabbként csatlakozott a minden idők legmagasabb piaci értékét magáénak tudó amerikai vállalatok (Apple, Microsoft, Amazon és Google) közé.