A Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét annak a zalai vádlottnak az ügyében, aki volt élettársa kiskorú gyermekét szexuális cselekmények eltűrésére kényszerítette.

A 33 éves férfi 2017. januárjától 2018. februárjáig élt élettársi kapcsolatban a sértett édesanyjával. Az élettársak közösen nevelték a nő korábbi házasságából származó két kiskorú gyermeket, egy 8 éves kislányt és egy 5 éves kisfiút.

A pár kapcsolata egy év múltán megromlott, mivel a vádlott nem dolgozott, italozó életmódot folytatott. 2017. végétől a vádlott több alkalommal, amikor egyedül vigyázott a gyerekekre, nevelt lányához – a sértett tiltakozása ellenére – szexuális indíttatással, erőszakosan közeledett. A sértettet azzal fenyegette, hogy szüleit bántalmazni fogja, ezért a kislány tűrte nevelőapja cselekményeit. Édesanyjának csak a vádlott végleges elköltözését követően merte elmesélni a történteket.

Az elsőfokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat – mint különös visszaesőt – folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért 10 év szabadságvesztésre ítélte.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosítás iránt terjesztett elő fellebbezést. A fellebbviteli főügyészség a másodfokú eljárásban a fellebbezés fenntartása mellett – a bűncselekmény részcselekményei elkövetési idejének pontosabb meghatározása céljából – tárgyalás tartását, és bizonyítás felvételét indítványozta a Pécsi Ítélőtáblán.

A Pécsi Ítélőtábla a mai napon tartott tárgyalás alapján az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.