2019 őszén a pécsiek többsége egyértelműen kimondta: változásra van szükség, ez így nem mehet tovább. És valóban, a Fidesz tíz éve a város élén nem volt sikertörténet, nem fejlődött az elvárt mértékben Pécs, a vége pedig súlyos eladósodás lett. A pécsiek a Mindenki Pécsért Egyesületnek szavaztak bizalmat, bízva abban, hogy az ötpárti együttműködés, és a civilek közösen képesek lesznek lendületet adni a városnak, így Péterffy Attila lett a város új polgármestere, akit szintén a Mindenki Pécsért Egyesület jelölt a posztra. Sok mindent ígértek akkor a pécsieknek, a pécsiek pedig hittek nekik, remélve a változást.

A pécsi választók 2019 őszén a Mindenki Pécsért Egyesületre szavaztak, a civilekre szavaztak, a változásra szavaztak és a demokráciára szavaztak.

Ennek ellenére a várost most olyan képviselők és olyan polgármester fogja vezetni, akinek immáron nagyjából semmi köze nincs az egyesülethez, lett helyette Pécs Jövője, a civileket ezerszer megbukott (vagy éppen végtelenül gyenge képességű) politikusok vezetik, a demokrácia Mellár Tamás szerint is veszélybe került, változás pedig maximum a nevek terén történt, másban nem igazán.

Ahogy egy nevének elhallgatását kérő pécsi polgár mondta:

mi nem erre szavaztunk.

És valóban érdemes elgondolkodni azon, hogy azok, akik 2019 őszén a Mindenki Pécsért Egyesületre szavaztak, akkor is megtették volna, ha tudták volna előre, hogy az alpolgármesterként csúnyán leszereplő Kunszt Márta fog visszatérni, és irányítani? Akkor is erre voksoltak volna, ha tudták volna, hogy a cégvezetéstől jogerősen eltiltott Nyőgéri Lajos lesz az alpolgármester? Akkor is így húzták volna be az x-et, ha tudták volna, hogy tulajdonképpen óbaloldali pártokra adják a szavazatokat? Van aki Nyőgérit akarta volna alpolgármesternek, Kunsztot pedig az új egyesület kvázi frakcióvezetőjének? Ők azok a személyek, akikre Pécsnek szüksége van? Ők, akik egyébként a Fidesznél is jobban csődbe vitték a várost 2009 előtt? Akik elbaltázták az egész EKF projektet? Akik mögött csőd, eladósodás, elvándorlás, kétes buszügyek, munkahelyek elvesztése állt?

Vagy csak ők bújtak el – amúgy meglehetősen ügyesen – Mellár és a civilek háta mögött 2019-ben?

De végsősoron tegyük fel a kérdést:

ki a fene szavazott a Pécs Jövője Egyesületre?