A csodaszép pécsi Alagút Tetőtől pár méterre található Vagamary cukrászda hívogató üzlettel és kerthelységgel várja az arra járókat. A kiszolgálás kifogástalan, a sütik, fagyik,limonádék és kávék finomak, a légkör meghitt. Mi kellhet még egy nyugodt, kimozdulós délutánhoz? Lehetne ennél még jobb? Mondjuk, ha ételérzékenységgel vagy speciális diétával sem kellene lemondanod az édességekről? Ugye, hogy lehet fokozni!

Interjú Dorogi Nikolettel, a Vagamary társtulajdonos-ügyvezetőjével.

Biztosan az első dolog, ami megragadja az ember figyelmét, amikor először találkozik az üzletetekkel, az a nevetek. Honnan jött ez a név?

A Bagaméri-ből. Mivel maga a vállakozásunk is fiatalos vonalat képvisel, ezért egy ilyen újhullámos dolog felé orientálódtunk.

Mikor nyitott a cukrászda?

Tavaly augusztus 28-án. Ugyan még javában tartott a pandémia, de mindenképpen szerettünk volna megnyitni  már.

Milyen termékeitek vannak pontosan?

A sütemény a fő profilunk, ebből készítünk a legtöbbet, valamint ebből is fogy a legtöbb. Mivel mindenünk termékünk glutén- és laktózmentes, valamint hozzáadott cukortól mentes, ezért elég nagy  választékkal rendelkezünk. Ahogy a süteményeket, úgy a fagylaltjainkat is mi készítjük. Pakson és Dunaújvárosban található még üzletünk, franchise-ként működünk, egy közös üzemmel.
Saját termékeink továbbá a tábla csokoládé és különböző granolák. Jelenleg tervben van még szörpök és házi lekvárok, dzsemek készítése.
Üzletünkben különböző kávékat és limonádékat is kínálunk, amik közül természetesen minden cukor-, glutén-, és laktózmentes, de a legtöbb tejfehérje- mentes. Minden fagylaltunk vegán, mert nem tartalmaz semmilyen állati eredetű összetevőt, illetve a süteményeink közül a legtöbb szintén vegán.

Miért döntöttetek úgy, hogy ilyen irányba mentek el?

A mentes vonal úgy jött, hogy én sem fogyaszthatok tejterméket, ezért  mindig nyitott voltam tejmentes életformára, valamint  a diétás ételekre. Elvégeztem egy cukrász iskolát, ahol sajnos semmit sem tudtam megkóstolni az érzékenységem miatt. Ez nagy motiváció volt nekem arra, hogy egy olyan helyet hozzunk létre, ahová ha betér egy ételérzékenységgel rendelkező ember, akkor ne   2-3 féle dolog közül kelljen választania, hanem minden termék a rendelkezésére álljon.  Szerintem nagyon ritka az ilyen.
Mivel csak gluténmentes alapanyagokat dolgozunk fel üzemünkben, ezért a keresztszennyeződés kockázata nem áll fenn.

Fotó: Talabér Ádám

Mindig ugyanaz a termékkínálat vagy időszakosan változtatjátok?

Folyamatosan új termékeken gondolkozunk és dolgozunk és fejlesztjük tovább a jelenlegi termékeinket is. Szezonálisan is vannak eltérések a kínálatban, télen például sokkal több csokis, édesebb sütemény fogy, nyáron pedig jobban mennek a gyümölcsös dolgok, amik könnyedebbek  (például túrótorták, sajttorták). Persze leginkább a fagyi és a limonádé fogy ebben a nagy melegben.
Mindig figyelünk az igényekre, hogy miből fogy a legtöbb vagy, hogy mi után érdeklődnek többen. Mindezek mellett szívesen vállalunk egyedii kéréseket is tortákkal és süteményekkel kapcsolatban, rendezvényekre, esküvőkre.

Pécsi viszonylatban mekkora a kereslet egy ilyen cukrászatra?

Szerintem az a jó Pécsben, hogy sokkal nyitottabbak az emberek, mint általában és például nagyon sok a fiatal vendégünk, aki már gyerekkorától fogva küzd ételérzékenységgel és jó érzés nekik segíteni. El tudjuk magyarázni nekik, hogy ki- milyen terméket tud fogyasztani.
Nagyon sok egyedi étkezési igényű ember van, akiknek tudunk támaszt nyújtani, valamint az ő hozzátartózóiknak is segíteni, hogy melyik termékek közül választhatnak szeretteiknek.
Az elején Pakshoz képes Pécs nagyon nagy falatnak tűnt, viszont annyira pozitív volt fogadtatésunk, hogy nagyon örülünk és hálásak vagyunk, hogy emellett döntöttünk. Még azok is jó szívvel térnek be hozzánk, akiknek semmilyen ételérzékenységük nincs.

Sok a visszatérő vendég?

Jellemzően, igen. De dolgozunk azon is, hogy minél több új embert szólítsunk meg főként a közösségi média felületein, amibe sok munkát is fektetünk. Sokat fotózunk, igyekszünk minden nap valami szépet adni és mindig törekszünk a mutatós tálalásra is.

Fotó: Talabér Ádám

Milyen volt a pandémia alatt a forgalom, illetve hogy éltétek meg?

Mivel nem kellett bezárni -mert elvitelre nyitva maradhattunk- így azért nagy könnyebbséget jelentett. Jó volt és így is többen látogattak el hozzánk, támogattak minket.
Minket motivált a helyzet abban, hogy egyre jobbak legyünk. Nyilván újraterveztük részben a kínálatunkat is, átálltunk például az elviteles kávéra, valamint a csomagban hazavihető otthon kikeverhető forrócsoki porra.
Átalakult a forgalmunk, minket is kicsit kizökkentett ez a helyzet a komfortzónánkból. Természetesen hiányoztak a vendégek, az a fajta munka, amit megszoktunk és szeretünk végezni, a vendégek azonnali visszajelzései és a baráti beszélgetések.
A Wolt-tal és a Netpincér-rel együttműködve pedig kényelmesen zajlott a házhozszállítás.

A termékeitek mind saját recept alapján készülnek?

Minden saját terméket mi magunk kísérleteztük ki, dolgoztuk át. Nyilván teljesen más hozzávalókat, technológiát és hosszabb előkészületet kíván.
Az elején voltak érdekes dolgok és még most is folyamatosan újítjuk a recepteket, keressük az új alapanyagokat és igyekszünk követni a trendeket is.
Nem egyszerű, de szeretjük és minden nap motivál minket az a sok pozitív visszajelzés, amit a vendégektől kapunk. Át tudjuk érezni, hogy mennyire rossz. Amikor valaki például egy születésnapi bulin nem ehet a nagy tortából, akkor jó, ha van egy szelet, ami nem tartalmaz számára allergén összetevőt.

Fotó: Talabér Ádám

Milyen visszajelzéseket szoktatok kapni ?

Igyekszünk, hogy a süteményeink ízre és állagra is olyanok legyenek, mint a normál sütik. Legtöbbször sikerül is, mert jók a visszajelzések. Van,  hogy visznek haza süteményt és nem akarják elhinni, hogy tényleg mentes több alapanyagtól.

Mi tántoríthat el valakit attól,  hogy kipróbálja ezeket az édességeket?

A mentes dolgok hallatán az emberek íztelen, száraz, rossz állagú dolgokra asszociálnak, mivel régebben gyengébb minőségű alapanyagokat tudtak beszerezni. Mi leginkább lassú felszívódású lisztekkel dolgozunk, ami beilleszthető számos diétába (pl. különböző magliszteket, zabpehelylisztet, tápióka lisztet, bambuszrostlisztet). Igyekszünk, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő finomságot.

Kiemelt kép: Talabér Ádám