Mikor egy párnak gyermeke születik, azonnal több jövőt képzelnek el számára a szülei, amelyben természetesen tisztességes állampolgárként él a világban. Az egyik legnagyobb büszkeség, ha elmondhatja valaki, hogy a gyermeke orvos, ügyvéd vagy egyéb nehéz hivatás művelője lesz. Vannak, akik szimplán csak egy szakmát választanak, mellyel szintén hasznos tagjai lesznek a társadalomnak. Azonban mi van azzal a kevés százalékkal, akik valamilyen, sokszor rejtélyes oknál fogva egy igen sötét életet választanak maguknak? Melynek legtöbbször bizony egyetlen egy kimenetele lehet. Még pedig az, hogy börtönbe jutnak, többen életük végéig.

A definíció szerint sorozatgyilkos az, aki három vagy több embert öl meg különböző időpontokban. A szakirodalom szerint a sorozatgyilkosok a legtöbb esetben teljesen normálisnak és törvénytisztelőnek tűnnek, ám valójában szociopaták, akiknek rettenetes, zaklatott családi múltjuk van, gyermekkorukban több megaláztatásban részesültek, nem véletlen az sem, hogy ezekkel az emberekkel életük hátralevő részében szakemberek foglalkoznak.

Dennis Rader, magát csak BTK néven emlegette 1974 és 1991 között. A rövidítés nem mást jelent, mint „bondage, tortue, kill”, azaz „megkötözni, megkínozni, megölni.” Áldozatait különös kegyetlenséggel mészárolta le: megkötözte, és ájulásig fojtogatta őket, majd megvárta, míg magukhoz térnek, és ezt kezdte elölről – újra és újra. Rader előszeretettel küldött jegyzeteket a médiának, sőt néha a helyi hatóságoknak is arról, hogyan öli meg áldozatait. Végül ezek miatt a levelek miatt sikerült elkapniuk, és hamar kiderült, hogy Rader a helyi lutheránus egyházi gyülekezet tanácsának elnöki tisztét tölti be. 2005-ben tízszeres életfogytiglanra ítélték. Tárgyalásán szembe kellett néznie az áldozatok hozzátartozóival, ekkor Rader bocsánatot kért tőlük. Jelenleg is börtönben ül.

Andrij Csikatilo a rosztovi rém (vagy más néven a rosztovi hentes) néven is ismert férfi – aki egyébként tanárként dolgozott – 1978 és 1990 között 53 bizonyított gyilkosságot követett el, de 56 gyilkosságot ismert be, ám az áldozatok száma akár 65 is lehetett. Első áldozata egy 9 éves lány volt. Tőle az sem állt távol, hogy áldozatainak testrészeiből lakmározzon is. Golyó általi halálra ítélték, és 1994-ben kivégezték.

Folytatás következik…