A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet súlyosítását indítványozta annak a vádlottnak és társainak a büntetőügyében, aki egy vélt sérelem megtorlása érdekében életveszélyes sérülést okozott ismerősének, majd társaival magára hagyta az eszméletlen állapotban fekvő sértettet.

A 24 éves férfi egy Tolna megyei településen él, ahonnan 2019 szeptemberében átkerékpározott a szomszédos településen lakó apjához, ahol a délutáni órákra ittas állapotba került. Az apa fiának elmesélte, hogy egyik ismerősük társaival néhány héttel korábban bántalmazta, ezért a fiú – miután hazafelé menet az egyik ház udvarán meglátta – kérdőre vonta az ismerőst. A vita tettlegességig fajult, melynek során a vádlott a sértettet ököllel többször, nagy erővel arcul ütötte. Az ütések hatására a sértett hanyatt esett, amelynek következtében koponyatörést szenvedett, és közvetlen életveszélyes állapotba került.

Az eszméletlen sértettet a vádlott és az időközben a helyszínre siető apja az apa házának udvarára vonszolta, majd a verekedő fiú kerékpárral hazament. Az apa és a szintén otthon tartózkodó felesége a láthatóan orvosi ellátásra szoruló sértetthez segítséget nem hívtak, később kivitték a ház elé az utcára, és a kerítésnek támasztva magára hagyták. A mentőket végül egy szemtanú értesítette. A bántalmazás, illetve az elhúzódó eszméletlen állapot a sértettnél maradandó fogyatékosságot eredményezett.

Az elsőfokú bíróság a sérülést okozó fiút életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 4 év szabadságvesztésre ítélte. A sértettet magára hagyó apát és annak feleségét segítségnyújtás elmulasztása vétségében mondta ki bűnösnek, ezért velük szemben 1 év, illetve 8 hónap – végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztést szabott ki.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész terjesztett elő fellebbezést. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a másodfokú eljárásban az életveszélyes sérülést okozó vádlott büntetésének súlyosítását indítványozta.

Az ügyben másodfokon a Pécsi Ítélőtábla dönt.