Forgalomba került az új brit 50 fontos bankjegy, melyet a Bank of England június 23-án, Turing születésnapján helyezett forgalomba. Angliában az 50 fontos a legmagasabb címletű brit bankjegy. Ezentúl a buckinghamshire-i Bletchley Parkban – ahol Turing kódtörő munkáját végezte – Joe Hill, 3D művész a GCHQ Pride-dal együttműködve készített alkotást Mr. Truing-ról és a szivárvány színben pompázó Bombe szerkezetről, amivel az ENIGMA-t sikerült feltörni.

Alan Turing híres brit matematikus, a modern számítógéptudomány egyik atyja. A második világháború alatt kulcsszerepet játszott az Enigma-kód feltörésében, mely a németek megfejthetetlennek hitt titkosító berendezése volt. A német fegyveres erők ezen titkosított kód segítségével üzentek a háború alatt. Úgy gondolják, hogy Turing, matematikai érzékének köszönhetően, legalább két évvel lerövidítette a második világháborút és több millió életet mentett meg. Ennek ellenére kitaszítottként halt meg az akkori Nagy-Britannia ostoba homofób eszméi miatt.

1952-ben homoszexualitása miatt vád alá helyezték, majd elítélték. Választhatott a börtön és a libidócsökkentést célzó hormonkezelés között. Turing a második opciót, tehát a kémiai kasztrációt választotta. Az ügy eredményeképpen a kódtörői állását is elvesztette. Végül a kitaszítottság depresszióba, majd a halálba üldözte.

2009. szeptemberben Gordon Brown brit miniszterelnök bocsánatot kért a mindenkori kormány nevében azért a visszataszító bánásmódért, amelyben a tudóst részesítették annak idején a hatóságok.

„Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy Turing kiemelkedő tevékenysége nélkül a második világháború története nagyon másként alakult volna. A hála, amivel neki tartozunk, még borzasztóbbá teszi azt az embertelenséget, amiben része volt.” – jelentette ki a brit kormányfő.

Nem csak a második világháború végét köszönhetjük neki, messze ezen túl úttörő munkássága a számítástechnika és a mesterséges intelligencia terén is óriási hatással van mindannyiunk életére.

Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója elmondta: „Alan Turing meleg férfi volt, akinek átalakító munkája a számítástechnika, a kódtörés és a fejlesztésbiológia területén még mindig nem volt elegendő, hogy megkímélje őt a rettentő bánásmódtól. Azzal, hogy erre az új 50 fontos bankjegyre helyezzük, megünnepeljük eredményeiért és az általa szimbolizált értékekért, amelyekért mindannyian nagyon büszkék lehetünk.”

A bankjegyen láthatóak az Enigma-kód feltörésére használt gépek műszaki rajzai mellett Turing 1936-os írásából származó a modern számítástechnika alapjait lefektető képletek is.

Gondoljunk bele, mennyi tudás, mennyi innovatív megoldás lehetett volna még ennek a zseninek a fejében, ha nem okozta volna idő előtti halálát csak az az elmaradott, ostoba megbélyegzés, ami szexuális hovatartozása miatt érte őt. Tanuljunk a kor hibájából.