Ha minden igaz holnaptól már nem kell sehol sem maszkot hordanunk, a kormány újabb enyhítéseket jelentett be, de tényleg túl vagyunk a nehezén? Véget ért a harmadik hullám? Kell tartanunk a negyedik berobbanásától? Mi a helyzet a különböző mutánsokkal? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat, Professzor Dr. Ternák Gáborral a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának tanárával, infektológussal.

– Kezdjük a legégetőbb kérdéssel: túl vagyunk a harmadik hullámon? Hátra dőlhetünk?

– Nem dőlhetünk hátra sajnos. Már tavaly azt hittük, hogy a járvány lassan eltűnik, ahogyan erre már volt példa a korábbi SARS esetében, de nem így történt. A vírus változékonysága jelentős, és egyre többet hallani arról, hogy ez a vírus nem természetes forrásból (állatokból) származik, hanem egy elszabadult laboratóriumi vírusról lehet szó, ami teljesen kiszámíthatatlanná teszi a viselkedését. Azokban az országokban is, pl. Ausztrália, ahol igen erőteljes rendszabályokat vezettek be a járvány korai szakaszában, azt tapasztalják, hogy a fertőzések száma jelentősen megemelkedett. Komoly esélyünk van arra, hogy hazánkban is megugrik majd a fertőzöttek száma, vélhetően 1-2 hónapon belül, de ha ezt nem követi a kórházi megbetegedések számának jelentős emelkedése, akkor nem lesz baj.

– Ha minden igaz holnaptól levehetjük a maszkot, szakmai szemmel nézve, ez jó döntés, vagy esetleg túl nagy rizikó még?

– Szerintem is nyugodtan levehetjük. Ha igaz az állítás, mely szerint a „megtalált” fertőzöttek számának legalább a tízszerese a valódi adat, akkor a hazai 800 ezres megtalált fertőzött azt jelenti, hogy legalább 8 millióan találkoztak a vírussal, nem beszélve az átoltottakról.

– 5,5 millió ember kapott védőoltás, ki tudja hányan estek át a víruson. Létrejöhetett mára az olyannyira várt nyájimmunitás?

– Szerintem a nyájimmunitás, a fentiek alapján, már létrejött, csak az a baj, hogy a vírus mutációja miatt mindig talál magának a vírus újabb fogékony populációt.

– Mi van azokkal az emberekkel, akik nem kaptak védőoltást, és a fertőzésen sem estek át? Az ő esetükben nem félő, hogy berobban a járvány negyedik hulláma?

– Természetesen ez a populáció a legfogékonyabb és ha még nagy számban vannak ilyenek, akkor mindenképpen lehet számítani egy negyedik hullámra is. Ez hamarosan ki fog derülni.

– Kell tartani az indiai vagy dél-amerikai mutánstól? Egyre több országban fertőz, nálunk egyelőre még nem igazán. Védhet ellenük a védőoltás és a nyájimmunitás?

– Az oltásokat úgy készítik, hogy minél több vírus-alkotórész ellen termeljen a beoltott személy ellenanyagot és így hatékonyabb legyen a védettség, de a vírus képes jelentős változásokat létrehozni a saját szerkezetében, ami miatt gyakorlatilag lehetetlen megfelelő védőoltást megalkotni. Ez a jelenség nem ismeretlen a szakemberek körében, gondoljunk csak arra, hogy azokkal a vírusokkal szemben, amelyek képesek „maguktól” kisebb-nagyobb szerkezeti változásokat produkálni folyamatosan, máig nem tudunk hatékony védőoltást előállítani. Ezekre a legjobb példa a közismert HIV/AIDS vírus, illetve a C típusú májgyulladás vírusa.

– Mit tanácsol azoknak, akik a mai napig nem vették fel az oltást? Érdemes még megtenniük?

– Mindenképpen és minél hamarabb be kell oltatni ezeknek magukat, hogy a fertőződés esetén javítsák a saját túlélési esélyeiket, de azt mindenképpen tudni kell, hogy garantáltan 100%-os védettséget biztosító oltás nincs.

– Az elmúlt néhány hónap nagyon komoly fizikai, mentális és pszichés terhet rót az egészségügyi dolgozókra. Hallani, olvasni, hogy sok ápoló, orvos, mentőtiszt készül felmondani. Ön személy szerint hogy élte meg az elmúlt időszakot? Mentálisan mennyire volt megterhelő? Mi volt benne a legnehezebb?

– Tekintettel arra, hogy október és június között, 8 hónapig egy kijelölt járványkórház „vörös” zónájában dolgoztam (erről már korábban nyilatkoztam), ahol volt olyan, hogy egyidőben 200 beteg feküdt bent a nem intenzív osztályon, nagyon közeli és gyakran igen szomorú, tragikus eseményeknek voltam tanúja, tehát tudom, hogy miről van szó, ellentétben számos olyan „külsős szakemberrel”, akik elsősorban nyilatkozatok tételével voltak elfoglalva, és gyakran az orvoslás egészen más területein működtek korábban, de hirtelen Covid szakértőként tűntek fel. No comment.