Az otthonfelújítási támogatás tavaly őszi bejelentésével egyidejűleg az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt a tájékoztatást adta, hogy a vissza nem térítendő támogatásból épülő napelemes rendszerekre már nem a jelenleg hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai fognak vonatkozni. Ez igen nagy port kavart a köztudatban és még azok is, akik eddig nem akartak napelemet, elgondolkoztak rajta.

Ugyan is, a határidő közeledtével (ami nem mellesleg július 1 volt) igencsak megindult azoknak az ügyfeleknek a rohama, akik mindenképpen a szaldós elszámolásba szerettek volna bekerülni. A megnövekedett kereslet igen nagy mértékben leterhelte mind a kivitelezőket, mind az áramszolgáltatókat, mind magát a napelemes cégeket is.

A rohanás és a sietség viszont úgy tűnik felesleges volt, hiszen tegnap este, a határidő lejárta előtt 3 órával tették közzé, hogy egyelőre marad minden a régiben. Így a Magyar Közlönyben megjelent 377/2021. (VI.30) Kormány rendelet hatályon kívül helyezte a bruttó elszámolás másnapi bevezetése.

Azt, hogy vajon meddig tolják ki a határidőt, pontosan még nem tudni. Az is lehetséges, hogy egészen 2023 végéig maradhatnak a szaldós rendszerben azok, akik a beruházást a közeljövőben elvégzik. Mindenesetre azoknál, akiknél úgy tűnt, hogy esélytelen a bekerülés, most még van remény.