Gátat kellett vetni annak a folyamatnak, hogy egyesek nem az MSZP előválasztási stratégiáját tartották a legfontosabbnak, hanem a saját ambícióikat, ami ráadásul találkozott a DK ajánlatával – Tóth Bertalan társelnök csütörtöki sajtóbeszélgetésén így magyarázta, hogy a szocialista párt az utóbbi napokban miért zárta ki korábbi elnökét és elnökhelyettesét is, egyben két országgyűlési képviselőjét. – írja a 24.hu

Mint ismert az MSZP Szakács Lászlót és Molnár Gyulát is kizárta soraikból, utóbbi kizárását hivatalosan azzal indokolták, hogy „súlyosan megsértette az MSZP integritását és a kongresszus által elfogadott stratégiáját”, Szakács esetében is hasonló volt az ok. Ahogy Tóth Bertalan fogalmazott:

MI ABBAN HISZÜNK, HOGY AZ ELLENZÉK KARÁCSONY GERGELY MINISZTERELNÖK-JELÖLTSÉGÉVEL TUDJA LEVÁLTANI A KORMÁNYT, ÉS EBBE NEM FÉR BELE A VERSENYTÁRS TÁMOGATÁSA. EZ SZERINTÜNK VESZÉLYEZTETI A KORMÁNYVÁLTÁST.

Tóth szerint az MSZP meggyőződése, hogy a kormányváltás akkor történhet meg, ha az előválasztást követően Karácsony Gergely főpolgármester lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, mert ő a legerősebb kihívója Orbánnak.

Mi hittük abban, hogy Szakács és Molnár Gyula is meg tudja verni a DK jelöltjét, de ők nem így gondolták

– zárta sorait az MSZP elnöke.