A pécsi politikai életen soha nem volt igazán könnyű eligazodni, azonban most különösen zavaros a helyzet, a városházi botrányok és az előválasztás fényében. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy ki kivel van, kik szövetségesek, kik ellenfelek. Nem lesz könnyű, ugyanis valóban meglehetősen szövevényesek a szállak.

Kezdjük a városházával.

Az MSZP, a Jobbik és a DK (- Bognár Szilvia) alkotnak gyakorlatilag egy nagy tömböt, Péterffy Attila vezetésével. A Momentum, az LMP (+ Bognár Szilvia) tőlük külön áll, a Fidesz-KDNP-ÖPE pedig még inkább ellenzékinek számít. Ez még talán világos és egyértelmű is lenne, azonban az előválasztás sok mindent megkavar.

Például Baranya 1-ben a DK a Momentumos Nemes Balázs mögé állt be, miközben a közgyűlésben finoman szólva sem felhőtlen a viszony a két párt között. Eközben az MSZP Mellár Tamást támogatja, ám helyben napok óta pörög a névtelenül megírt, lejárató cikk a Párbeszéd képviselője ellen, az MSZP-hez igencsak közeli Pécsi Stopon.

Eközben Baranya 2-ben például a Momentum állt be az MSZP-ből kiebrudalt, újabban DK felé kacsingató Szakács László mögé, míg az MSZP és a Párbeszéd az LMP frakcióvezetőjét, Keresztes László Lórántot támogatja. Hasonló a helyzet itt is, mint az egyben: a közgyűlésben nyilvánvalóan jelen van a DK-Momentum ellentét, miközben mindkét körzetben kölcsönösen támogatják egymás jelöltjeit. És az elmúlt évek eseményei után helyi MSZP-LMP barátságról is nehéz beszélni, annak ellenére, hogy a szocialisták most beálltak az LMP képviselője mögé.

De akkor, hogy van az, hogy helyben sok esetben ütik-verik egymást a pártok, ám az előválasztáson mégis egymást támogatják?

 A válasz egyszerű: erről nem a helyi szervezetek döntenek. Lehet a helyi Momentumnak antipatikus a DK, és fordítva, ám a két párt elnöksége erről megegyezett, eldöntötték, kész, pont ügy lezárva. Ugyanez a helyzet Mellár és az MSZP között: a helyi MSZP-s szervezet nyilvánvalóan haragszik Mellár Tamásra, és a Mindenki Pécsért Egyesületre, a lejárató cikk(ek) sem véletlen(ek), ugyanakkor a szocialista párt elnöksége úgy döntött, hogy Mellár mögé állnak be.

Persze a helyi szervezetek informálisan tolhatják mások szekereit, azonban az országos elnökségek egyik párt esetében sem néznék jó szemmel azt, ha például a pécsi tagok nyíltan (vagy kevésbé nyíltan) mennének szembe a párt akaratával. Kérdés persze, hogy például a helyi szocialisták mennyire fognak lelkesen kampányolni Mellárért, vagy éppen a Momentum frakció mennyire lesz hajlandó dolgozni Szakács kampányán.

Az viszont biztos, hogy kifejezetten izgalmas hónapok elő nézünk.