„Tisztelt Választópolgár! Kedves Pécsiek! 

2019. június 30-án írta alá a Mindenki Pécsért Egyesület, mint közös jelölő szervezet, továbbá a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért a ’Megállapodás Pécs demokratizálásáról, a város jövőjéről’ című dokumentumot.

E megállapodás alapján a Mindenki Pécsért Egyesület égisze alatt indítottunk közös polgármesterjelöltet és közös képviselőjelölteket, hogy elzavarjuk a Fideszt még a hatalom közeléből is. Azonban nem lecserélni, hanem a szakmai minőség mentén leváltani kívántuk a Fidesz városi rezsimjét.

* * * * * *

Egy képviselőcsoport belső működése alapvetően ugyan nem tartozik a nyilvánosságra, de ennek az évfordulónak a tükrében megszólalásra késztetnek bennünket az elmúlt hetek közgyűlési eseményei, a város vezetésében velünk együttműködő partnerek magatartásai, döntései. Mivel 2019-ben az átláthatóság és a tisztesség értékei mentén kezdtük meg a munkát, fontosnak tartunk néhány gondolatot megosztani a nyilvánossággal.

Az 2019-es önkormányzati választások után a Momentum pécsi képviselői elsőként javasolták, hogy még a közös munka kezdetén fektessük le írásban és aláírásunkkal is hitelesítsük az együttműködésünk legfontosabb alapelveit, szabályait.
Annak ellenére, hogy mi már 2020 januárjában benyújtottunk egy megvitatásra alkalmas javaslatot, 2021 tavaszáig a frakciószövetségben valahogy nem mutatkozott igény ennek megtárgyalására.

Ez év elején Péterffy Attila polgármesterhez eljuttatott levelünk 12 pontjában foglaltuk össze, hogy elfogadhatatlan a választási ígéreteinktől eltérő működés. Azt kértük a polgármestertől, hogy térjünk vissza az ígéreteink teljesítéséhez.
Külön kértük, hogy ne nevezzen ki olyan személyt alpolgármesternek, aki cégvezetéstől való eltiltás hatálya alatt áll, de ő hajthatatlan volt.
A 12 pontot tartalmazó levelünk előtt többször személyesen jeleztük a polgármesternek és a többi koalíciós frakciónak, hogy nem jó az irány. Sajnáljuk, hogy a polgármester időhúzásra játszva nem volt partner a demokratikus és átlátható működés kialakításában.

Ilyen előzmények után „tragikus hirtelenséggel” került a tárgyalóasztalra áprilisban egy olyan szabályzat-tervezet, amelynek szellemisége teljesen ellentétes mindazzal, amit képviselünk.
• Többek között megfosztaná a képviselőket és a pártokat autonómiájuktól, a szabad véleménynyilvánítás lehetőségétől, sőt pénzbüntetéssel sújtaná még egy különvélemény megfogalmazását is.
• Lehetővé tenné, hogy politikai ostorként, a politikai bosszú eszközeként legyen használható bármelyik képviselővel, vagy akár egy egész frakcióval szemben, csak azért, mert nem ért egyet bizonyos döntésekkel.

Annak ellenére, hogy mind a tervezet tartalma, mind a tárgyalás indokolatlanul erőltetett tempója megütközést keltett bennünk, a ’Mindenki Pécsért – Momentum’ frakció szakértőkkel, valamint az önkormányzati választási győzelmünk jelölő szervezetével, a Mindenki Pécsért Egyesülettel való egyeztetést követően elkészített egy hétoldalas, indoklásokat is tartalmazó módosító javaslatcsomagot, valamint egy új, hatoldalas politikai megállapodás-tervezetet is.

Ennek megvitatására a koalíciós partnerek nem mutatkoztak nyitottnak. Sajnáljuk, mert egy jól kidolgozott, becsületes munkát tettünk az asztalra, amely úgy garantálja a városvezetés hatékonyságát, hogy a pártok és a képviselők megőrizhetik autonómiájukat, biztosítja számukra a lelkiismereti szavazás lehetőségét.
Többször is elhangzott a koalíciós képviselőtársainktól, hogy egységet kell mutatni. Erre a mi javaslatunk az volt, hogy nem csak mutatni kell, hanem közös munkával előállítani.

Számunkra magától értetődik, hogy csak olyan megállapodást írunk alá, amelyik teljes konszenzussal jön létre, és minden fél érdekeit egyformán védi. Semmiféle koalíció nem működhet olyan szabályok szerint, amelyeket részben vagy egészben valamelyik fél nem tud elfogadni.

A Mindenki Pécsért Egyesület a múlt heti döntésével kezdeményezte Péterffy Attila kizárását az egyesületből, illetve megvonta azoktól a képviselőktől az egyesület nevének használatát, akik aláírták az áterőltetett frakciószerződést. Az aláírók nem estek kétségbe: új frakciószövetségüknek olyan nevet választottak, amely megtévesztésig hasonlít egy szocialistákhoz köthető személyek által épp egy éve alapított egyesület nevéhez.

A Mindenki Pécsért Egyesület névhasználattal kapcsolatos döntése visszaigazolást jelent számunkra abban a tekintetben, hogy a Momentum pécsi képviselői továbbra is a választóknak 2019-ben tett ígéretüknek megfelelően dolgoznak.

A június 15-i közgyűlésen történtek a választói akarattal teljességgel ellentétesek. Az új alpolgármesterek megválasztásakor a Momentum képviselőit úgy kezelte a városvezetés, mintha ellenzékben lennének: sem Bognár Szilvia visszahívásáról, sem Nyőgéri Lajos és Zag Gábor alpolgármesteri jelöléséről, sem az ezzel együtt járó jogszabály-módosításról nem tájékoztattak minket.

Mindebből, valamint a Pécs Jövőjéért nevű frakciószövetség megalakulásából és az új formáció köreiből érkező nyilatkozatokból az a sajnálatos tény következik, hogy a Momentum innovatív ötleteire, hitelességére, szavazóinak támogatására, aktivistáinak elkötelezett munkájára csak a választások megnyeréséig volt szükség. A Mindenki Pécsért – Momentum frakció a megalakulása óta a koalíció élő lelkiismereteként működött. A Fidesz elzavarásáért és egy új, az összes korábbihoz képest gyökeresen más városvezetés megteremtéséért létrejött együttműködésünk második évfordulóján nagyon úgy tűnik: van a közgyűlésben 14 bátor ember, akik számára a jelenlétünk szükségtelen, vagy sokkal inkább terhes.

* * * * * *
Köszönjük az Mindenki Pécsért Egyesület bizalmát!

A továbbiakban is hűek maradunk a 2019 októberében vállaltakhoz!

Ezentúl is küzdünk a transzparenciáért és a demokratikus elvek megvalósulásáért.

Mindenki Pécsért – Momentum frakció”