Pénteken szokásos módon interjút adott a Kossuth Rádióban a miniszterelnök.

A ma hajnali jelentésében az áll Orbán Viktornak, hogy nem volt új halálos áldozat az elmúlt 24 órában.

Orbán Viktor szerint nagyon fontos, hogy a politikusok ne csináljanak úgy, mintha járványügyi szakmberek lennének.

Az oltási kör 90%-ban hasznosak- mondta el Orbán Viktor. Aki be van oltva, nagy valószínűséggel kimarad a negyedik hullámból. A világban ma készpénznek veszik, hogy lesz negyedik hullám, de aki be van oltva, az nagy valószínűséggel ebből kimarad, annak ellenére, hogy 100-ból 10 ember még a legjobb oltóanyag ellenére is újrafertőződhet. De súlyosan nem fog megbetegedni, mondják Orbán szerint a virológusok.

Orbán Viktor ismét elmondta, hogy mindenki oltassa be magát, mert az oltás életet ment és senki ne a mostani számokból induljon ki.

A miniszterelnök szerint pénteken el fogjuk érni a 5,5 millió beoltott magyart. Ha ezt elérjük, akkor további enyhítések jönnek: nem lesz kötelező a maszk, csak a kórházakban és szociális intézményekben. Aki akar, az továbbra is hordhat maszkot. Nem kell majd védettségi igazolvány szállásokra, színházakba, kulturális rendezvényekre, nem lesz vevőkorlátozás az üzletekben. Többen lehetnek a lakodalmakon.

Sport- és zenés-táncos rendezvényeken továbbra sem kell majd védettségi igazolvány, szórakozóhelyeken viszont kell továbbra is.

„A fogaskerekek azért csikorognak”, az élet nem indul újra olyan gyorsan, mint amennyire előre gondolta volna az ember, 16 hónap vírushelyzet sok idő.

Orbán elmondta, hogy többmillió magyar nincsen még beoltva, már csak rajtuk múlik, hogyan alakul a járvány.

Az építőipar drágulásáról kérdezte Nagy Katalin a miniszterelnököt. A miniszterelnök elmondta, hogy kormányülésen döntöttek arról, hogy:

  • októbertől kiviteli korlátozás lesz az építőiparban – az árak azért nőttek meg egyrészt, mert kiviszik az EU-ból azokat,
  • de addig is kivitel esetén kötelező bejelentés lesz, és bevezetnek egy állami elővásárlási jogot.
  • Kiszélesítik még a távmunkát,
  • három éves bértámogatást kötöttek például a MÁV-val, a postával, a nemzeti útdíj szolgáltatójával.
  • Egy bizonyos árszint fölött el fogják vonni az ár 90 százalékát (pl. kavicsnál, sódernél).
  • Művelési jogot szerzett, de meg nem nyitott bányáknak egy éven belül meg kell kezdeniük a tevékenységet, máskülönben visszavonják a megnyert konesszióját.

Nagy Katalin szerint Magyarország ellen támadás indult, hiszen az EU -csúcson úgy támadta mindenki a gyermekvédelmi törvényt, hogy még magyar nyelven sem jelent meg. Orbán szerint például a holland miniszterelnök fejében az van, hogy megmondhatja, miként cselkedjen a magyar állam.

„Kétség kívül erős estém volt, durva támadások is voltak, de senkinek nem maradtam adósa, mindenki pontosan megkapta, ami járt neki” – mondta el Orbán Viktor.

„A gyerek nem magánügy” -mondta Orbán. Az államnak joga van korlátozni, iskolákban ki mit mondhat nekik a miniszterelnök szerint. Magyarországon a szülők dönthetnek arról, hogyan nevelik a gyerekeiket, nem pedig civil szervezetek, ismételte Orbán a kormány narratíváját arról, miért tették bele a melegellenes passzusokat a pedofiltörvénybe.

Orbán szerint az a kérdés, hogy kötődnek a Soros-szervezetek ehhez a nagy ellenálláshoz, amit kiváltott a melegellenessé eltérített pedofiltörvény.

A miniszterelnök szerint nőtt a nyomás a határainkon. A járványt követően migrációs válság következik, mondta Orbán Viktor. Meg kell erősíteni Magyarországot. Orbán Viktor beismerte, hogy megerősítésre vár a tekintetben, hogy tartsa-e Magyarország jelenlegi migrációs poltikáját. – írja a Jövő TV.