A nyárra kinyitottak a strandok, múzeumok, éttermek, megnyíltak az országhatárok, és egy nagy fellélegzés, és legalább két oltás után, védettségi igazolvánnyal a zsebben újra útnak indulhatunk. A civil szervezetek is sorra kínálják tagjaiknak a színes, változatos programokat. Így van ezzel a kozármislenyi Családok Kulturális és Szabadidősport Egyesülete is.

2021-ben már harmadik alkalommal indulnak el, hogy útjukon kövessék Mohácstól a Fekete-tengerig a Dunát. Felfedezve az Európa közepéről induló nagy folyónk történelmi, építészeti és természeti kincsekben bővelkedő alsó szakaszát. Az egyesület vezetőjét Palotai Jánost kérdeztem a részletekről.

BahÍr: Tehát egy hétig teljes pihenés vár az utasokra?

Nem egészen, mert az utunk folyamán nem csak a Dunát kísérjük végig, hanem a magyar vonatkozású helyszíneket is felkeressük. Első nap meglátogatjuk a Bánk bánból ismert Petúr bán birtokát, Péterváradot, ami többek közt arról is híres, hogy Mátyás király 1463-ban itt kötött szövetséget Velencével a török ellen. Nem maradhat ki Belgrád, és a nándorfehérvári vár felfedezése, és egy vacsorával egybekötött sétahajózás a Duna és a Száva torkolatában. Másnap Szendrőre látogatunk, ahol Brankovics György fogva tartotta egykor Hunyadi Jánost és fiát Lászlót is.

BaHír: Hajózás a Dunán?

Már a második napon hajóra szállunk, hogy a vízről csodálhassuk meg a Duna alsó szakaszának, de mondhatom, hogy az egész folyó legimpozánsabb szakaszát, amely szintén bővelkedik magyar vonatkozású látnivalókban, gondoljunk csak a Vaskapura vagy a Kazán-szorosra. Mivel fürödni itt nem tudunk, helyette kárpótol bennünket majd este a szálloda medencéje.

BaHír: Mivel történik az utazás és hol lesznek a szállások?

A forró nyárra való tekintettel légkondicionált busszal utazunk, az éjszakai nyugalom és a megfelelő pihenés érdekében pedig három illetve négycsillagos szállodákban szállunk meg. Belgrádban a Duna parti Hotel Jugoszláviában, Kladovoban a Hotel Aquastar Danube vár bennünket. Tulcsán három éjszaka a Hotel Duna Delta Danube négy csillaga biztosítja a nyugalmunkat.

BaHír: Melyik lesz a program legegzotikusabb része?

Szerintem mindenki által legjobban várt esemény Tulcsához kötődik, mert ez a Duna-delta kapuja, és a Sulinai-ágának legnagyobb kikötővárosa, de ilyen különleges, ritkán látogatott város a deltában Sulina, a négy világítótorony városa.

BaHír: Mennyire hatolnak be a Duna-deltába?

Elhajózunk egészen a Fekete-tengerig, hiszen előző években a forrástól egészen Mohácsig kísértük a Dunát, most megnézzük a nulladik kilométerkövet. Csónakokba szállunk, hogy közelebbről ismerkedjünk a Duna-delta élővilágával. A sulinai homokos parton megfürdünk a Fekete-tengerben. Meglepetéssel is készül a székelyudvarhelyi magyar idegenvezetőnk Levente, aki huszonöt éve minden nyarat a Duna-deltának szentel.

BaHír: Csak egyesületi tagok csatlakozhatnak a programhoz?

Nem, bárkit szívesen látunk a lelkes, vidám csapatunkban. Évről-évre nagyon sokan jönnek velünk vártúráinkra, kirándulásainkra, utazásainkra. A program teljes, részletes leírását a http://www.csakszis.hu/2021/duna2_2021.pdf oldalon találják meg, de telefonon is bármikor válaszolok a felmerülő kérdésekre.